Det tycker länsstyrelsen i Jönköpings län som har förelagt kommunen att tidigarelägga sina planer för anslutningen.
Norrifrån räknat så är det områdena Krämarp, Övrarp och bebyggelsen söder om Segarliv (inkluderande Smörstorp och Sandviks by) som länsstyrelsen vill skynda på med.
Inget viteEtt exempel, medan Tranås kommun sagt att det ska vara kommunalt vatten och avlopp i Övrarp senast 2017, så vill länsstyrelsen ha årsskiftet 2014/2015 som slutdatum.
- Sjön Sommen är av riksintresse och Tranås kommun har bestämt sig för att det ska få byggas permanenthus på de nämnda områdena. Då tycker vi det är bra om VA-frågorna löses först, säger Pia Larsson, miljöstrateg på länsstyrelsen.
Föreläggandet är inte förenat med något vite. Länsstyrelsen vill inte gå för hårt fram, man anser sig ha en dialog med Tranås och vill fortsätta att ha den. Det har gjorts en hel del.
Pia Larsson säger att kraven på vatten och avlopp har ökat. Länsstyrelsen utövar tillsyn enligt den fem år gamla lagen om allmänna vattentjänster.
Länsstyrelsen vill att kommunalt vatten och avlopp ska ersätta de infiltrationsanläggningar som finns och efter ett visst antal år blir igensatta.
- Det finns olika lösningar. Minireningsverk, driven som en föreningsanläggning, kan vara ett alternativ till kommunalt VA. Men har man kommunalt VA på kort avstånd är det meningslöst att jobba med minireningsverk, säger Pia Larsson.
Boxholms kommun har inga förelägganden från "sin" länsstyrelse så som Tranås nu får, men det behöver inte betyda att det finns en bättre situation.
I Blåvik har dock länsstyrelsen applåderat det reningsverk som Samuel Ekeblad byggt och som många runt Kalvudden anslutit sig till.
Sommen prioriteradDet finns inget kommunalt vatten i Blåvik, däremot i Malexander.
- Miljökontoret hållet på med en inventering av våra avlopp och har synpunkter på vissa ställen. Sjön Sommen är givetvis prio 1 också för oss, säger kommunalrådet Per-Arne Larsson (S).