När kommunens tre LRF-föreningar (LRF = Lantbrukarnas riksförbund) i förra veckan hade delvis gemensamma årsmöten fanns kommunalrådet Per-Arne Larsson (s) på plats för att ta emot en skrivelse som lantbrukarna hade tagit initiativet till.
De hade också fått kommunens samtliga byalag och hembygdsföreningar att ställa sig bakom skrivelsen.
"Både i Rinna, Ekeby, Åsbo, Blåvik och Malexanders socknar finns stora luckor där mobilen är oanvändbar. Vi ser en stor säkerhetsrisk i detta. Med tanke på det sårbara el- och telenät som finns med luftkabel som löper i vår skogliga kommun så är det av största vikt nödvändigt att mobilen fungerar", heter det bland annat.
En liknande skrivelse har också skickats som motion till LRF:s distriktsstämma.
Magnus Johansson, ordförande för LRF:s kommunkrets, pekar bland annat på behovet av fungerande mobiltelefonnät vid allt ensamarbete i skogen i uppröjningarna efter stormarna Gudrun och Per. Det är för övrigt en allmän uppfattning bland LRF:s medlemmar i kommunen att Per förstört i deras skogar mer än vad Gudrun gjorde.
- Utmed de stora vägarna är det i allmänhet bra täckning, ger man sig ut i skogsperiferin är det jättesvårt. Om jag tar Bleckenstad som exempel så behöver jag bara ge mig iväg 300 meter upp i skogen så har jag ingen kontakt med omvärlden längre. Det är ganska hopplöst, berättar Magnus Johansson.
Han tycker att Per-Arne Larsson tar lantbrukarnas oro på allvar. Enligt Johansson så framställde kommunalrådet det på mötet som att man från kommunens sida bara är tacksam för det samlade agerandet från landsbygdens folk som ger kommunen råg i ryggen för att agera.
Till Corren säger Per-Arne Larsson att han har precis samma åsikt som lantbrukarna i denna fråga.
- Enligt Post- och telestyrelsens regler ska 95 procent av befolkningen nås via mobiltelefonnätet. Det är inget bra mått för det säger ingenting om hur täckningen är ytmässigt.
Per-Arne Larsson fortsätter att säga att det kommunen kan göra är att ligga på nätoperatörerna för att trycka på behovet av ytterligare utbyggnad.
- Vi har en ganska god täckning redan i dag, det måste vi komma ihåg.
Per-Arne Larsson menar också att det behövs bättre information om de möjligheter som redan finns.
- Jag tror inte alla känner till vilken god täckningsgrad det är för 3G i Boxholms kommun, det är bättre än för det vanliga mobiltelefonnätet. Jag har bett vår it-chef att ta fram en karta som visar hur denna täckning är.