Lättare träffa läkare på privat bolag

I Boxholm verkar varken patienter eller vårdanställda ha någonting emot att vårdcentralen fortsätter drivas privat. Erfarenheterna är goda av de första åren, det har funnits läkarkontinuitet.

Boxholm2003-03-07 05:30

Det spelar ingen roll vem som driver vårdcentralen. Bara det fungerar.

Det säger flera patienter och anställda på vårdcentralen som Corren har pratat med.

Vårdcentralen drivs privat av vårdbolaget Provatis AB, som är dotterbolag till Praktikertjänst AB, sedan första september 2001. Avtalet mellan det privata bolaget och landstinget går ut i augusti. Som Corren berättade i går ska en ny upphandling nu göras som öppnar vägen för fortsatt privatdriven vård.

Ingen av dem som Corren har träffat är negativ till en fortsatt privat drift av vårdcentralen. Provatis AB har löst läkarbemanningen i Boxholm, vilket tidigare var landstingets ständiga problem.

Träffar samma läkare

Det sista året, innan Provatis tog över, var alla tre läkartjänsterna på vårdcentralen vakanta. Därefter har det funnits två fast anställda läkare och det uppskattas både av patienterna och anställda.

-- Nu träffar min mamma alltid samma läkare när hon kommer till vårdcentralen. Och det är bra. Förut kom det inhyrda läkare och vi visste aldrig vem man skulle träffa, säger Lars-Åke Ivansson.

Hans mamma Eva Carlsson, 87 år, är sjuk och Lars-Åke brukar skjutsa henne var fjärde vecka till vårdcentralen i Boxholm. Innerst inne anser Lars-Åke Ivansson att man inte ska tjäna pengar på sjukvården. Men privatiseringen av Boxholms vårdcentral har varit lyckad ändå, enligt hans uppfattning.

Bara det fungerar

-- Nu är det också lättare att komma i kontakt med läkare. Det är egentligen inte så viktigt om vårdcentralen drivs privat eller inte, det allra viktigaste är att det hela fungerar bra. Och det har varit bra under de två senaste åren, säger han.

Hans mamma Eva Carlsson instämmer helt och hållet och tycker också att det är okej att privatisera mindre vårdcentraler. Men inte de stora sjukhusen.

-- Jag kan inte riktigt förklara varför stora sjukhus inte bör privatiseras, men det är min åsikt.

Daniel Trygg, 26 år, besöker också rätt ofta vårdcentralen. Han bryr sig inte så mycket om vårdcentralen ska fortsätta vara privat eller inte, men han vill att allt fungerar väl.

-- Jag har inte upplevt något negativt sedan det privata företaget kom in i bilden, även om väntetiderna kan vara långa ibland.

Han hann nästan inte säga meningen klar förrän läkaren ropade hans namn. Det var Daniels tur.

-- Ja, ibland kan det också gå väldigt fort, tillägger han.

Lisbeth Furberg, föreståndare på vårdcentralen, är inte det minsta orolig inför framtiden. All personal har i grunden en anställning inom landstinget, men de är tjänstlediga sedan september 2001 för att i stället jobba åt det privata vårdbolaget.

Privat bättre

Enligt Lisbeth är det i allmänhet ingen skillnad på att vara anställd inom landstinget eller av det privata vårdbolaget. Men skillnaden i arbetsbelastningen är märkbar.

-- Nu har vi ordinarie doktorer och det är det som gör så mycket. Man kan inte introducera nya läkare varje vecka, det sliter på personal och det är inte bra för våra patienter, säger Lisbeth Furberg.

Anita Carlsson, undersköterska, är på samma linje som Lisbeth Furberg. Enligt henne har vårdcentralens personal pratat en hel del om framtiden. Och det verkar som om alla är överens om en sak.

-- Det allra viktigaste för Boxholms vårdcentral och oss anställda är att ha ordinarie doktorer. Och det är absolut ingen nackdel om vårdcentralen drivs privat även i fortsättningen, säger Anita Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om