Lokal strategi ska ge fler arbete

En lokal strategi för ökad tillväxt och sysselsättning i Boxholms kommun ska tas fram genom ett nystartat EU-projekt. Målet är: det ska vara attraktivt att bo i Boxholm och det ska finnas jobb.

Boxholm2003-01-23 05:25

Paul Grante har hunnit jobba åtta dagar på sitt nya halvtidsjobb som projektledare för det EU-finansierade projektet, kallat för legs-projekt. Det är förkortning för "lokal employment and growth strategies" (lokala sysselsättnings- och tillväxtstrategier).

Förändringar märks

Och han har redan märkt vissa saker i kommunen som borde förändras.

-- Det finns för få affärer i Boxholm. Det är inte bra för dem som bor här. Men hur ska kommunen locka nya när även de befintliga affärerna har svårt att överleva? säger Paul Grante.

Svar på det och mycket annat ska han försöka hitta under nästan två år, den tid som legs-projektet pågår. Vilka hinder och problem finns? Vad måste göras för att tillväxten och sysselsättningen ska öka? Vilka behov av arbetskraft finns? Paul Grante vill ta reda på så mycket som möjligt för att se vilka förutsättningar Boxholms kommun har för att öka tillväxten.

Synpunkter och förslag

-- Det viktigaste är att samla information och synpunkter från alla aktörer som har problem; från näringslivet, skolan, kommunen, politiker och många andra. Det är också viktigt att de berörda själva kommer med egna förslag på lösningar, säger Paul Grante.

Att ta fram den lokala strategin för tillväxten och sysselsättningen och utarbeta ett åtgärdsprogram ser Paul Grante som en riktig utmaning. Att han inte är från Boxholm utan veckopendlar från sin bostad i Nora i Närke upplever han inte som något hinder.

En lång erfarenhet

-- De som kommer utifrån kan se på saker och ting med fräscha ögon. Och min familj lider inte av att jag veckopendlar, de är vana vid det, säger han.

Under sitt 30 år långa arbetsliv har Paul Grante mest jobbat som konsult och ekonomichef. Något som han kommer att ha nytta av i sitt nuvarande jobb, tror han. Men Paul Grante är inte ensam om att jobba med den lokala tillväxtstrategin. Legs-projektet har startat i samtliga Östergötlands kommuner och projektledarna kommer att samarbeta och bolla idéer med varandra.

Bakom legs-projektet står länsstyrelsen, länsarbetsnämnden, Östsam och länets kommuner vars representanter tillsammans med Svenskt Näringsliv, TCO, Sif och LO utgör projektets styrgrupp. Projektet bedrivs inom ramen för programmet "innovativa åtgärder" med medel från Europeiska kommissionens sociala fond. Syftet är att stimulera till lokala och regionala insatser för att genomföra EU:s sysselsättningsplan. Det är meningen att legs-projektet också ska vara ett underlag för hela regionala tillväxtprogrammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om