Det är den enda förändringen som berör verksamheterna i kommunstyrelsens budgetförslag för 2004.
BUN:s ram utökas med 306 000 kronor "i syfte att bibehålla Malexanders skola", som det står i protokollet.
Kommunstyrelsens konto för gemensam service reduceras med motsvarande belopp.
Partierna är långt ifrån överens om budgeten, men detta med Malexander råder det samsyn om (åtminstone vad gäller nästa år) fastän elevantalet är så lågt som 20 med förskoleklassen inräknad.
- Ska skolan läggas ned ska det vara av pedagogiska och inte ekonomiska skäl, kommenterar Johan Birath (s), kommunstyrelsens vice ordförande.
Han ser det som viktig "intern regionalpolitik" i Boxholms kommun att slå vakt om skolan. Han menar vidare att beslutet nu ger ytterligare respit för den föräldragrupp i Malexander som jobbar aktivt för att säkerställa skolans framtid.
- Ingen kan dock lova att skolan ska vara kvar i evärderliga tider, det ska gudarna veta. I dag läggs det ju ner skolor på andra platser som det går hundratals elever i, säger Johan Birath.
Den summa som nu skjuts till är det de pengar som barn- och utbildningsförvaltningen skulle ha sparat in under andra halvåret 2004 om den beslutat att lägga ner skolan från och med läsåret 04/05.
Hyreskostnaderna hade man inte sluppit ifrån så som långtidskontraktet ser ut med hyresvärden, Boxholmshus.
Enligt kommunstyrelsens oeniga budgetförslag går det inte att trolla fram öronmärkta extrapengar som också skulle kunna göra det möjligt för BUN att undvika en sammanslagning av högstadieklasser, och att återöppna fritidsgården som lades i malpåse i samband med högstadiets ombyggnad.
Johan Birath hoppas ändå att det under året ska gå att hitta lösningar på detta.
- Vi får försöka och försöka igen, säger han.
Mikael Palm (v) litar dock inte på förhoppningar om en eventuell lösning längre fram utan yrkade på en skattehöjning med 20 öre per skattekrona (en skattekrona = 100 kronor).
Detta för att rädda fritidsgårdsverksamheten och garantera att de fyra årskurs 7-klasserna på Stenbocksko- lan inte ska behöva bli tre årskurs 8-klasser nästa läsår.
Per-Åke Agnevik (c) ansåg också att det måste öronmärkas pengar i budgeten som stoppar klassammanslagningen och som gör att fritidsgården åter kan tas i drift.
Det skulle behövas 496 000 kronor till det och de pengarna anser sig centern med råge kunna få fram genom att göra andra besparingar på skolans område och stora sådana. Corren återkommer till detta.