Mamma mia, vilken jättefirre!

Visst finns det bamsestora rödingar i Sommen. Inte bara i turistbroschyrerna utan också i verkligheten. Ett provfiske har gått över förväntan.

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2007-01-23 00:00

Länsstyrelserna i Östergötlands och Jönköpings län genomförde i november månad, under rödingens normala lektid, ett fyra dagar långt provfiske med uppbackning från Sommens fiskevårdsområde. Provfisket var det första på många år.

Bakgrunden är att den storvuxna rödingen minskat sedan åtminstone 50 år tilbaka. Tillsammans med öringen betraktas den som Sommens i särklass mest skyddsvärda fiskeart.

Aktiva lekplatser

Förutom att provfiska så inventerades också de flesta av de platser som enligt gamla uppgifter betraktats som lekplatser för rödingen. Samtidigt undersöktes också andra platser där bottenstrukturen är gynnsam för rödinglek.

Kriteriet för att definiera en plats som lekplats var att det påträffades en romstinn rödinghona.

- Vi hoppades att kunna träffa på flera aktiva lekplatser. Om vi hade hittat tre-fyra platser skulle vi bli nöjda. Nu lyckades vi hitta sex stycken, så det var helt klart över förväntan, säger Daniel Melin, biolog på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Ett av syftena med inventeringen är att skydda de aktiva lekplatserna mot exploatering. Rödingen dras till bottnar som gränsar till större djup och det ska vara sten på botten, mellan en tennisbolls och en handbolls storlek, så att rommen kan falla ner emellan stenen.

Bottensatta nät

Fyra personer hjälptes åt med provfisket vid lekplatserna och de använde bottensatta nät med fyra olika maskstorlekar som fångstredskap. Så fort en hona fångades avbröts fisket och en ny lokal testades.

Totalt så fångade de 17 rödingar i näten. Lyckligtvis var det ingen av fiskarna som dog i näten så efter vägning, mätning och märkning kastades de ut i fritt vatten igen.

Rödingarna är nu märkta med numrerade gula plastmärken. Förhoppningen är att den som fångar någon av dessa märkta fiskar ska rapportera platsen för fångsten så att kunskapen om hur rödingen rör sig i sjön förbättras.

Daniel Melin tycker att fångstresultatet var positivt.

- Det är ett stort spann på vikterna, från cirka 2,5 kg till 8,1 kg, och denna variation är glädjande eftersom den visar att det är flera årsklasser som leker. Överlag så fick vi uppfattningen att rödingarna i Sommen är större än i Vättern. Färgen på fisken skiljer sig också från hur den är i Vättern, rödingen i Sommen är mer klarare röd, berättar han.

Glatt överraskad

Daniel Melin genomförde provfisket tillsammans med kollegan vid fiskefunktionen på länsstyrelsen i Jönköpings län, Johnny Norrgård. Östergötlands län stöttade med pengar.

Från Sommens fiskevårdsområde deltog Henry Hermansson som tillsammans med tillsyningsmannen Kjell Karlsson, båda Mjölbybor, assisterade med lokalkunskap och båtkörning.

Henry Hermansson tycker att resultatet blev överrraskande bra.

- Vi ska komma ihåg att all röding i Sommen i dag är naturligt reproducerad i sjön. Det är många år sedan det skedde någon utplantering, säger Henry.

Han nämner de på senare år betydligt hårdare restriktionerna för nätfiske och trollingfiske som en bidragande orsak till den positiva utvecklingen.

En viss ändring av tappningen av sjön är, tror han, en annan orsak.

Han säger att rödingbeståndet i Sommen var som sämst på 1970-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om