- Det tror jag nog att vi lyckats med. Det talas redan om att göra det här till något årligt förekommande, säger engelskläraren Marianne Johansson som varit den drivande bakom projektet.
På torsdagen avslutades det hela med en mångkulturell fest. Till toner från bongotrummor och traditionella afrikanska instrument, tog lärare och elever för sig av allehanda kulinariska läckerheter från i stort sett alla jordens hörn.
- Varsågod och smaka. Om du törs, sa gymnastikläraren Gösta Nordlund med ett leende.
Han hade bakat kakorna själv efter ett lettiskt recept och de var väl värda att smakas. Det gällde även den norska fyrstekakan. Det tyckte i alla fall eleverna för den tog slut på nolltid.
- Det finns mycket gott som man inte hade en aning om, sa niondeklassarna Daniel Wallin och Emil Åkesson.
- De irakiska kakorna med fruktsmak var riktigt goda liksom brödet från Nya Zeeland, tyckte de båda som själva hjälpt till med olika collage, flaggor och tagit fram uppgifter om Tyskland. Vem visste till exempel att det i Tyskland finns hela 1 300 olika sorters korv?
Totalt var ett 25-tal länder representerade under avslutningsdagen som inleddes med uteaktiviteter i form av idrott och lekar. Före finalen i entréhallen bjöds det exotisk lunch bestående av spansk paella och grekisk tzatziki.
- Målsättningen med det här projektet har varit att ge högstadieeleverna en ökad förståelse för en invandrares situation och därigenom få ett bättre klimat på skolan när det gäller integrationen av elever från andra länder och kulturer, förklarar Marianne Johansson
- Hela lärarkåren har varit inbegripen och dessutom har vi haft ett nära samarbete med komvux, biblioteket, grundskolan och Migrationsverket. Vi har också under den här perioden haft en engelskspråkig vuxenelev projektanställd, vilket gett eleverna en unik möjlighet att kommunicera på engelska om ett högaktuellt ämne, berättar Marianne Johansson.