Arla fyller 100 år i år och för att fira det slog mejeriet på stort i årets Östgötadagar. Boxholmsost medverkade även förra året, men de guidade turerna var nytt för i år.
Kön ringlade stundom lång till den lilla källaringång där besökarna släptes in i grupper om högst femton. Innanför en inre dörr var det skyddsområde med krav på vita rockar, hårskydd och tossor. Alla fick skriftligen intyga att de inte bar på någon smittsam sjukdom.
Tomas Palmkvist är produktionschef och guidade i mejeriet. Han berättade om mjölkens väg genom mejeriet.
Boxholms ost använder enbart lokalt producerad Arla-mjölk. 70 000 liter passerar dagligen genom de rostfria rören där den pastöriseras, separeras, återblandas till rätt fetthalt, ystas, saltas och slutligen blir till ost som körs iväg till det närliggande ostlagret.
Bland besökarna finns paret Carl-Axel Pantzar och Eva Kilmare som ställer kluriga frågor till produktionschefen.
– Vi brukar köpa mjölk av grannen och göra egen ost hemma på gården utanför Skänninge, berättar Eva.
De undrar bland annat hur mycket kornas foder påverkar smaken på den färdiga osten. Tomas Palmkvist menar att den kan ha betydelse och berättar om en av de första ostsorterna som gjordes i Boxholm för över hundra år sedan och som kallades ”helfet skogsbetesost” vilket antyder att det blev en speciell ost från kor som betar i skogen.
Utanför mejeriet hade man ordnat en liten marknad som dock gick på sparlåga på grund av det ruskiga vädret.
På söndagskvällen var det så dags för de anställda på mejeriet att sanera lokalen efter de hundratals besökare som strömmat igenom. För de hygieniska kraven är stränga. Men riskerna är små enligt produktionschefen.
– Om labbet skulle hitta bakterier i ett parti så sätts det i karantän ett par månader. Då dör de, bakterier trivs inte i ost, säger Tomas Palmkvist.