Metaller och olja i mark och å

Mark och vatten på Boxholms bruksområde är förorenat med metaller och olja. Det visar en utredning.

Boxholm2004-04-03 06:34

Utredningen (kallad förstudie) är beställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden och är gjord av Linköpingsföretaget Geo Innova AB.

Höga kopparhalter

Det har tagits flera prover i Svartån vars analyser visar att en betydande mängd av aluminium, zink och koppar från bruksområdet hamnat i ån.

Vid provpunkten nedströms bruksområdet, strax före avloppsreningsverket, var kopparhalterna över riktvärden från Naturvårdsverket och hela 90 gånger högre än övriga analyserade kopparhalter.

Metallhalten var högre även i de kräftor som fångats i ån vid bruksområdet jämfört med de som fångats uppströms och nedströms området, men översteg inte högsta tillåtna värde.

I utredningen tas också upp att en oljehinna på Svartån har observerats vid flera tillfällen vid den gamla stenbron. Oljan frigörs under bron eller vid åkanten, men varifrån oljan kommer är oklart.

Även i sedimenten i Flemmingedammen har höga halter av PAH (aromatiska kolväten), PCB, hexaklorbensen och tyngre oljor uppmätts. Krom, nickel och tenn har också förekommit.

Arsenik och bly

I område 1, som omfattar den tidigare platsen för masugnen, dörrfabriken och Martinområdet med oljecisterner, har noterats höga halter av zink, koppar, arsenik och bly i jorden.

I område 2, som omfattar mekanisk verkstad, Accalons lagerlokal "Längan" och gasgenerator, har upptäckts förhöjda halter av arsenik, zink, koppar, bly, kadmium och krom. Vid en tidigare undersökning av marken vid den mekaniska verkstaden och gasgeneratorn har uppmätts halter över riktvärden för arsenik, koppar och nickel.

I område 3, som är benämning för Fundia, Boxholms stål, avloppsreningsverket och manufakturverket, har olja spårats både i grundvatten och i jord, men det har varit låga halter. Vid de platser där ny filterhall och cistern har byggts förekom förhöjda halter av zink, bly, krom, koppar och vanadin.

Obesvarade frågor

Enligt Jenny Asp-Andersson på miljökontoret i Mjölby kommun har den här utredningen inte haft som mål att kartlägga föroreningarna på området. Undersökningen är mer ett underlag för framtida åtgärder och kompletterande undersökningar.

Utredningens resultat har väckt flera frågor hos de anställda på miljökontoret:

nVar den höga kopparhalten vid avloppsreningsverket en tillfällighet?

nFinns någon ledning som mynnar ut i ån vid provtagningspunkten?

nKan kopparhaltigt vatten tränga in i avloppsreningsverket och späda på problemen med höga kopparhalter i slammet?

Miljökontoret har hos kommunledningen begärt en plan för vidare utredningar. Miljökontoret har också påpekat att vissa åtgärder, som också föreslås i utredningen, bör göras så fort som möjligt. Dit hör till exempel att åtgärda läckage av olja till Svartån och att göra en djupare utredning av den höga kopparhalten.

Hur farliga är alla dessa förhöjda metallhalter för Boxholmsborna?

-- Det är inget akut fara, men kommunen bör jobba långsiktigt för att åtgärda dessa föroreningar, svarar Jenny Asp- Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om