Mickes bilverkstad prisades: "De e la roligt"

Micke Samuelsson driver bilverkstad i Boxholm. Nu har hans firma fått en utmärkelse från kommunen. Men det tar han med ro.

Det är alltid mycket att göra på Mickes Autotjänst. Det är vanligt vid hjulbyte att man upptäcker slitna bromsar eller glapp i drivknutar.

Det är alltid mycket att göra på Mickes Autotjänst. Det är vanligt vid hjulbyte att man upptäcker slitna bromsar eller glapp i drivknutar.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2023-12-19 08:00
undefined
Micke Samuelsson driver bilverkstaden Mickes Autotjänst i Boxholm. Hans företag har utsetts till Årets företag i Boxholm 2023.

Inne i bilverkstaden är det – för en besökande kund – snarast kaos. Staplar med däck står på golvet här och var. Verktyg och bildelar ligger på alla bänkytor. Två bilar är upphissade, en röd Renault och en Toyotapickup. Ytterligare en Volvo står på golvet i väntan på service. En dammig äldre Porsche väntar på långsiktig renovering. Micke själv håller i en tryckluftsdriven mutterdragare och ska just lossa hjulen på Renaulten.

– Det är jämt mycket att göra här. Kanske lättar det lite i januari, tror Micke.

undefined
Det gäller att ha ordning i kaoset när man driver bilverkstad. Att hans firma fått pris tar Micke Samuelsson med ro.

I och med att en annan av ortens verkstäder slutade med däckhotell har han fått ännu mer.

– Det var många som kom i höstas.

Han är populär bland kunderna har jag hört. Jag frågar varför och Micke svarar att det kan vara för att han ofta säger ja.

undefined
Förutom bilreparationer säljer Micke Samuelsson färg, trädgårdsmaskiner och julbelysning.

Boxholm har ytterligare ett par bilverkstäder. Hos Mickes Autotjänst på Sättertorpsvägen kan man förutom att lämna in bilen för service eller däckbyte och förvaring, också köpa och serva trädgårdsmaskiner, samt handla färg och juldekorationer. Lite av en diversehandel är det.

Det var 2006 som Micke Samuelsson köpte bilfirman Autotjänst i Boxholm. Innan det hade han jobbat på Ford i Mjölby och Kå-Ce i Väderstad. Född är han i Västra Harg, men flyttade till Boxholm i sexårsåldern. Gick Dackeskolans fordonslinje.

undefined
Det är alltid mycket att göra på Mickes Autotjänst. Det är vanligt vid hjulbyte att man upptäcker slitna bromsar eller glapp i drivknutar.

– Jag skruvade bilar redan före högstadiet. Så det var ju ett intresse.

Men det var i Boxholm han blev egenföretagare. Nu är firman i hyrda lokaler ansluten till Autoexperten som ger många fördelar, menar han. Det innebär till exempel att det kommer försäkrings- och garantireparationer därifrån. 

– Man får tillgång till deras program, support och biluppgifter. Det är smidigare än att teckna alla avtal själv, tycker han.

undefined
Mickes Autotjänst återfinns på Sättertorpsvägen Boxholm.

De flesta bilar kan servas hos Mickes Autotjänst. Med alla nya elbilar blir det att lära nytt, men många av reparationerna är gemensamma för fossil- och eldrift.

– Man måste kunna koppla bort högvoltssystemet innan. Det blir nog lite mindre service, men det kan väl vara andra problem med elen.

undefined
Micke har två anställda – Filip Kardell och Pontus Granath Elfving – och skulle kunna behöva ytterligare någon, men det är brist på mekaniker.

Framtidens bilmek kommer att se lite annorlunda ut tror han. Planen är att fortsätta med firman. Idag har han två anställda, Filip och Pontus.

Nu har han fått kommunens pris som Årets företag 2023. Men det tar han med ro.

– De e la roligt att det är uppskattat. Men jag tänker inte så mycket på det. Man gör sitt jobb.

Karta: Sättertorpsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!