-- Vi kände oss verkligen välkomna till Boxholm, vilket är en bra början. Samarbetet mellan Migrationsverket och kommunen samt Boxholmshus har hittills fungerat väldigt bra, sa Christina Hedengran-Ahlven, regionalchef på Migrationsverket.
Därefter klippte hon det blå-gula bandet med en liten röd sax så att alla gäster kunde komma in och titta på lokalerna. Ingen kunde ha gissat att dessa lokaler tidigare varit vanliga hyreslägenheter. Ombyggnaden kostade Boxholmshus mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. Men det var värt pengarna, enligt Peter Gårdman, vd för Boxholmshus.
-- I ställer för att ha sex outhyrda lägenheter har vi nu fräscha kontorslokaler som vi hyr ut. Ytterligare ett 30-tal lägenheter hyrs ut till asylsökande, säger han.
På Migrationskontoret i Boxholm jobbar sju personer, men rekrytering av personal fortgår fortfarande. Platschef Monika Gustafsson tror att ett drygt tiotal anställda ska jobba vid fullbemanning. Hon är också nöjd med samarbetet med Boxholmshus och kommunen, men inte bara med det. Boxholmshus ordnade ett möte med sina hyresgäster där Monika Gustafsson också var med.
-- Det känns som om vi har hamnat på rätt plats och att många människor här har engagerat sig. Mötet med hyresgästerna var mycket positivt även om vi är medvetna om att det också kan finnas en annan sida, säger Monika Gustafsson.
Första asylsökande placerades i Boxholm redan i april och sedan dess har flera kommit. Migrationsverkets kontor i Boxholm ansvarar för drygt 360 asylsökande i Boxholms kommun, Kinda kommun och Ydre kommun. Kontoret i Boxholm kommer att ha organisatoriskt ansvar även för asylsökande i Motala och eventuellt i Ödeshög (om Ödeshögs kommun bestämmer sig för att ta emot asylsökande).
För att kunna hjälpa asylsökande på plats reser personalen från Boxholm till Migrationsverkets små kontor i Kisa och Österbymo, där de är ett par gånger i veckan. Det är mycket som är nytt i jobbet men de anställda är optimistiska.
-- Det tar sin tid att komma in i jobbet. Vi vet vad vi vill men nu bygger vi upp rutiner för hur vi når dit, säger Barbro Berg, byråassistent (jobbar på receptionen).
Några av de asylsökande har redan börjat läsa svenska men de flesta börjar med undervisningen i slutet av oktober i Linköping. Men svenska språket ställer inte till stora bekymmer på kontoret i Boxholm. De anställda pratar samanlagt ett tiotal språk och även de språk som talas av de största grupperna asylsökande.
-- Det underlättar jobbet naturligtvis. Det är lättare att hjälpa människor om man förstår dem, säger Linköpingbon Kamaran Zangana, handledare som förutom svenska pratar arabiska, kurdiska och engelska.
Både de anställda och platschefen är nöjda med hur det hela har börjat fungera men de påpekar att det finns mycket kvar att göra.
-- Barn till asylsökande måste gå i skolan och det är kommunen som ordnar deras skolgång. Vi vill ordna mer aktiviteter både för vuxna och barn. När vi blir färdiga med rekryteringen ska vi kunna ta itu med det också, säger Monika Gustafsson.