Kön är en av de kategorierna. Andra är etnicitet, sexuell orientering, hudfärg, ålder och funktionshinder. "Mångfald" betyder ofta att flera kategorier finns med.
Det blir allt vanligare att sträva efter mångfald på arbetsplatser och i olika föreningar, och då gäller det alltså att få med representanter för olika kategorier.
Det finns en grupp som är utgångspunkten när man bestämmer de olika kategorierna. Det är den gruppen som är normen, de normala.
-- Den gruppen finns automatiskt med, och den talar vi sällan om, säger Juno Gyllander som ska prata om Mod på biblioteket i Boxholm på onsdag. Mod står i detta fall för Mångfald och Dialog.
-- När vi jobbar med integrering av olika kategorier vet vi så väl vad som är politiskt korrekt att säga. Därför är det många som faktiskt inte säger vad de tycker.
På det sättet växer fördomarna ännu mer. Det här gäller inte bara svenskars fördomar om invandrare, understryker hon, utan lika mycket det omvända: invandrares fördomar mot svenskar. Eller om andra kategorier: homosexuella, kvinnor . . .
-- Mångfald och dialog, Mod, ger en möjlighet att ventilera alla möjliga fördomar, säger hon. Det är ett koncept mot fördomar och diskriminering som bygger på en process i fem steg: vem är jag? Varför bär jag på de här åsikterna? Hur ser verkligheten ut? Hur önskar jag att den vore? Hur når vi dit?
Juno Gyllander har jobbat länge med utbildningsprojekt för kvinnor med invandrarbakgrund. I höstas blev hon årets Fem i tolv-pristagare i Norrköping för sitt engagemang för de mänskliga rättigheterna och mot rasism och främlingsfientlighet.
-- Jag jobbade förr som lärare i grundskolan och undervisade i svenska för invandrarbarn, säger hon. Det var svårt att få kontakt med deras föräldrar, så jag ville jobba mer med utbildning för vuxna. Och där är jag än.
Genom studieförbundet Sensus åker Juno Gyllander runt och pratar om Mod.
-- Jag gick en inspirationsdag och insåg att det här arbetssättet passar perfekt för mig och det jag jobbar med, säger hon. Så jag fortsatte med fler kurser och en ledarskapsutbildning och nu håller jag föredrag och leder kurser.
-- Lärarna på Skäggetorpsskolan i Linköping har haft flera träffar. De har både erfarenheter av och kunskaper om mångfaldsfrågor och integrering och där blir det riktigt roliga samtal. De är så duktiga och vill samtidigt så gärna lära mer!
Onsdagskvällen på biblioteket i Boxholm ger en första information om hur man kan jobba med metoden. Olika pedagogiska verktyg används och man bygger på de kunskaper och erfarenheter som finns i gruppen.
-- Vi vill arrangera fler informationstillfällen på andra platser i länet, säger Caroline Brun på Sensus i Mjölby, och förhoppningsvis leder det till riktiga kurser så småningom.