-- Det finns inte många kommuner som skulle våga göra något så dumt som att göra sig av med musikskolan, säger musik-lärare Ingemar Hjertén.
Barn- och utbildningsnämnden (Bun) måste spara 2,3 miljoner kronor på den befintliga verksamheten för att hålla sig inom budgetarmen för 2003. Och musikskolans kostnader utgör nästan en tredjedel av denna summa.
Nedläggning av musikskolan, fritidsgården och Malexander skola ger en besparing på 1 160 000 kronor.
Nämndens budgetbeslut, som innebar att det förslag följdes som vi skrev om i torsdagstidningen, är dock långt ifrån definitivt. Nu ska det behandlas vidare i först kommunstyrelsens budgetberedningen, därefter kommunstyrelsen i sin helhet, samt slutligen i kommunfullmäktige.
Den majoritet i nämnden som står bakom beslutet menar, vad gäller musikskolan och fritidsgården, att pengarna räcker inte. Sparar man inte på detta måste man spara på den riktiga kärnverksamheten, den obligatoriska skolan och förskolan.
-- Det är klart att våra beslut inte behöver vara kommunens slutgiltiga, men vi vill lyfta fram denna fråga. Är det värt att Boxholms kommun betalar så mycket pengar för en verksamhet den inte är skyldig att driva, säger Birger Ekström (s), Buns ordförande.
Boxholms musikskola har 120 elever som får undervisning i Boxholm även om kommunen köper dessa tjänster av Mjölby musikskola.
Enligt Birger Ekström utgör kostnaderna för musikskoleverksamheten i Boxholm en tredjedel av Mjölby musikskolas totala omsättning. Det tycker han är orealistiskt.
Ingemar Hjertén har en helt annan uppfattning om musikskolans kostnader.
-- Musikskolans totala kostnader har ökat på senare år, men Boxholms kommun har inte betalat mer. Verksamheten i Boxholm har snarare blivit sponsrad av Mjölby kommun och det är inte meningen att det ska fortsätta att vara så, säger Ingemar Hjertén.
Han påpekar att de anställda har fått signaler om att musikskolan i Boxholm måste spara pengar. Då har de gjort ett förslag på vissa besparingar så att musikskolan även i nästa avtalsperiod inte skulle kosta mer än hittills. Verksamheten bantas helt enkelt.
Att nämnden vill lägga ned hela verksamheten kunde, enligt Ingemar Hjertén, ingen förvänta sig.
-- Jag är mycket förvånad över detta beslut. Föräldrar till musikskoleelever är helt förtvivlade. Att Boxholms kommun som har en så bra musikskola vill kasta den i sjön utan vidare är ofattbart, säger Ingemar Hjertén.
Pim Drakenberg (m) nämner i en protokollsanteckning att hon inte kan ta ansvar för neddragningarna.
M-ledamoten i nämnden menar att den hyresökning som följer av ombyggnaden av högstadiedelen (1,4 miljoner kr), nu måste betalas med ett antal neddragningar. M var emot att ombyggnadsbeslutet skulle tas före budgeten.
Sylve Andersson (kd) säger i en annan protokollsanteckning att majoriteten (s och v) tappat kontrollen över kommunens ekonomi och att nämnden ställts inför fullbordat faktum.
Centerpartisterna Inger Samuelsson och Lolita Ekman reserverade sig mot beslutet om nedläggningen av Malexanders skola och musikskolan, samt mot att det ska sparas på personalens kompetensutveckling.
Deras alternativ är i stället att "ledningsorganisationen i skolan ses över".