Musikskola och fritidsgård offras

Musikskolan, fritidsgården och Malexanders skola läggs ned. Det föreslås i Boxholms kommun inför det fortsatta arbetet med skolbudgeten.

Boxholm2002-10-03 05:03

På fredag samanträder barn- och utbildningsnämnden (BUN) och tar ställning till detta förslag från sitt arbetsut- skott.

BUN i Boxholm har för nästa år en budgetram på 75,8 miljoner kronor. Befintlig verksamhet kostar för nästa år 3,9 miljoner kronor utöver den tilldelade ramen. Statsbidragen får ett tilllägg på 1,6 miljoner kronor och då blir det 2,3 miljoner kronor som måste sparas.

Musikskolans alternativ

Musikskolan är inte lagreglerad (kommunen är inte tvungen att driva den) och denna verksamhet i Boxholm köper kommunen av Mjölby musikskola. I nuläget kostar musikskolan 707000 kronor per år men 31 december löper gällande avtal ut. Nästa år, med nytt avtal, blir verksamheten betydligt dyrare.

I förslaget finns det också flera idéer om vad kommunen kan göra i stället som alternativ till musikskola i nuvarande form. Som till exempel att elever från Boxholm får åka till Mjölby och få sin undervisning där, att kommunen upphandlar musikskoletjänster från Tranås eller att musikskolan bedrivs av någon förening.

Malexanders skola har 13 elever varav bara 7 bor i kyrkbyn medan de andra får skolskjuts. Om eleverna från och med nästa höst förflyttas till Stenbockskolan i Boxholm sparas 318000 kronor. Inger Samuelsson (c) reserverade sig mot detta förslag i arbetsutskottet och föreslog att nämnden sparar bort en rektorstjänst i stället.

Svårt locka nya elever

Birger Ekström (s), BUN:s ordförande, tycker att kommunen har gjort allt för att locka nya elever till Malexanders skola, men resultatet har uteblivit.

-- De senaste åren har vi försökt med en ny profil på Malexanders skola men antalet elever har ändå minskat. Det kostar alldeles för mycket att ha en skola för så få barn, säger Birger Ekström.

Fritidsgården

Fritidsgårdsverksamheten i Boxholm är i dag bemannad med en halvtidstjänst. Om gården stängs från årsskiftet sparas 125 000 kronor.

På de anställdas kompetensutveckling sparas vidare 195000 kronor, enligt förslaget. Liselotte Matsson (v) reserverade sig mot det.

Skolbadet hotat

Ytterligare besparingar föreslås på skolbad, 205 000 kronor, personaltätheten och samordnare, 500 000 kronor och beräknad lön för obehöriga lärare, 100 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om