Netcliq årets företag

Henrik M Carlsson (närmast kameran) och David Persson äger och driver ett dataföretag i Boxholm, Netcliq AB, som omsätter mellan fyra och fem miljoner kronor. Nu får de pris.

Henrik M Carlsson (närmast kameran) och David Persson äger och driver ett dataföretag i Boxholm, Netcliq AB, som omsätter mellan fyra och fem miljoner kronor. Nu får de pris.

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2004-12-08 00:00

Företaget drivs och ägs av Henrik M Carlsson, 37, och David Persson, 22, och sysselsätter fem personer till. Henrik är huvudägaren.

-- Det är fascinerande att man i detta lilla företag gör dataprogram åt processindustrin. Vi har många små företag i kommunen och de är alla oerhört betydelsefulla, säger kommunalrådet Per-Arne Larsson.

Engagemang

Kommunalrådet var på tisdagen med om att på kommunstyrelsens sammanträde klubba igenom att Netcliq AB väljs till Årets företag i Boxholm 2004.

Företaget hade nominerats av Boxholms företagsförening som bland annat framhåller det stora engagemang och den serviceanda som finns i företaget.

En av Netcliqs anställda jobbar enbart med Fundia, Boxholms största industriföretag och är deras it-ansvarige, men annars är Netcliq ett allt annat än lokalt orienterat företag.

Åtminstone är det så när det gäller företagets resultatmässigt viktigaste produktområde, systemlösningar för datahantering. Kunderna finns över hela landet, men nästan ingen i Boxholm.

Åtmotfors pappersbruk

-- Det största jobbet vi gjort är ett informationssystem rörande produktionen på Åtmotfors pappersbruk i Värmland. Det har vi jobbat med i flera år och den sista av tolv etapper är nu testkörd och klar, berättar Henrik M Carlsson.

M:et mellan Henrik och Carlsson står för Milton och Henriks första företag var Miltons data som han startade 1995.

Ingen har högskola

David Persson, känd som duktig handbollsmålvakt, blev Henriks kompanjon med för två-tre år sedan. David, som är från Mjölby, startade Netcliq redan när han gick på gymnasiet, men det var först när han slog sig ihop med Henrik som det blev verksamhet i företaget.

Att de båda saknar högskoleutbildning bekymrar dem inte det minsta.

-- Det är ofta då man kommer på den bästa lösningen, säger David, som läste treårig teknisk linje på gymnasiet.

Boxholmsgrabben Henrik gick en svetsutbildning efter grundskolan.

Satt i kallsaxen

-- Det var en avstjälpningsplats för oss som inte kom in på något annat, men jag hade nytta av det när jag sedan började på Fundia. Jag satt i kallsaxen på finvalsverket, berättar Henrik.

Som valsverksarbetare blev Henrik fackligt aktiv och kassör för metallavdelningen i Boxholm. För att klara det uppdraget gick han kurser inom Metall och fick därigenom en ingående ekonomisk skolning som sedan blivit omistlig för honom som företagsledare.

Henrik har alltid läst

När det gäller datorer är Henrik självlärd.

-- Jag har alltid läst mycket om sådant som jag varit intresserad av, även om det är inget som syns på papper eller i betyg.

David igen:

-- Jag utbildar mig hela tiden och spenderar ett antal timmar i veckan på att lära mig nya saker. Det gör det här jobbet extra roligt.

David Perssons dataintresse väcktes tidigt. Som sexåring köpte han sin första dator. Första seriösa projektet var att göra en hemsida om handboll i en tävling som tidskriften Internet world utlyste.

Att göra hemsidor är också något som Netcliq sysslar med, och då handlar det mer om det tekniska bygget än layouten.

Företaget säljer också dataprylar över disk och hjälper kreti och pleti med allsköns dataproblem, framför allt att jaga bort virus.

Upphör med kläderna

En obetydlig del av företagets omsättning är den klädförsäljning som bedrivs i en butik vägg i vägg med databutiken på Storgatan, och som Henriks hustru Helena är skaparen av. Denna del ska dock på grund av olönsamhet avvecklas inom kort utan att det därav följer någon personalminskning.

Expansionstankar finns också.

--.Vi har flyktiga planer på att utöka med en butik i Tranås, avslöjar Henrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om