För tillfället är Roger Bergeling, vårdcentralens verksamhetschef, ensam ordinarie läkare i Boxholm. Han får hjälp av en inhyrd läkare och nästa vecka kommer ytterligare en läkare från ett bemanningsföretag.
-- Situationen är bekymmersam, men långtifrån unik. Det råder allmän brist på doktorer i hela landet och det är svårt att få tag på dem, säger Roger Bergeling.
Den ena läkaren slutade efter att ha pendlat många år från Eksjö till Boxholm. Han fick ett jobb i Småland. Den andra slutade efter en kort tids anställning. Och nu har Boxholms nya vårdcentral samma problem som man hade på 90-talet när vårdcentralen i Boxholm var utan ordinarie läkare under längre perioder.
Detta löstes genom lanstingets projekt då Boxholms vårdcentral privatiserades. Vårdcentralen drevs under flera år av ett bolag som de tre arbetande läkarna var delägare i. Projektet avslutades förra året och vårdcentralen lades ut på nytt anbud.
Det bolag som skötte Boxholms vårdcentral valdes bort av landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd och Carema Primärvård AB fick anbudet. Företaget tog över driften av vårdcentralen 1 april. Roger Bergeling började på sin post som verksamhetschef i augusti.
Hur ska ni lösa problemet med läkarbrist?
-- På nästan varje vårdcentral i hela länet finns det vakanta läkartjänster. Det är svårt att locka läkare till mindre orter. Just nu löser vi problemet med hjälp av inhyrda läkare. En av dem ska vara vikarie på vårdcentralen under hela hösten.
Planerar ni något mer långsiktigt?
-- Ja, men det tar tid att hitta ordinarie läkare. Vi har annonserat ut läkartjänster flera gånger. Vi erbjuder så goda anställningsvillkor som man bara kan. Men det finns också begränsningar, man kan inte gå hur långt som helst.
De läkare, vars bolag drev vårdcentralen tidigare, varnade landstinget just för en sådan situation. De trodde att Boxholms vårdcentral skulle få bemanningsproblem om landstinget väljer ett bolag som inte hade egna läkare på plats.
Anna Lena Sörenson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, anser att landstinget valde rätt entreprenör.
-- Hur skulle man veta vad som skulle hända? Man vet aldrig när folk ska sluta. Men vi valde det bästa anbudet. Bolaget hade mer öppettider och hade bättre säkerhetsställt systemutvecklingsarbete, säger hon.
Boxholms vårdcentral skulle bli länets bästa. Det var Carema Primärvårds mål när vårdcentralen togs över.
Hur realistisk är målet nu?
-- Vi har fortfarande samma mål och vi ska lyckas med det. Men det tar mer tid än vi trodde. Även om det är jobbigt nu, känns det ändå tryggt att vårdcentralen har en erfaren verksamhetschef som kan rekrytera folk, säger Annica Leven på Carema Primärvård.