Stormen har orsakat omfattande skador i skogarna. Träd som ryckts upp med rötterna blockerar vägar och tynger elledningar.
-- Det har blåst ner fruktansvärt mycket träd. Jag har aldrig varit med om något sånt här, säger skogsarbetaren Anders Wikström.
Han och kollegan Bertil Jonsson har varit i branschen i över 30 årvardera och arbetar för Boxholms Skogar AB. I går var de ute öster omBoxholm för att röja bort skadade träd och förbereda för deskogsmaskiner som ska göra större delen av arbetet.
-- Men nu försöker vi först få bort träden som blockerar vägen för i natt ska man forsla virke här, säger Bertil Jonsson.
Det lurar många faror för de skogsarbetare som nu röjer i skogarna.Arbetsmiljöverket vädjar nu om stor försiktighet inför det fortsattaröjandet och det statliga Sveaskog varnar allmänheten för att självaröja bort nedfallna träd. Vattenfall varnar för att gå nära nedfallnaledningar eftersom dessa kan vara strömförande.
En av faktorerna som skogsarbetarna måste vara uppmärksamma på ärnär träden ligger i spänn. Det gäller att iaktta stor varsamhet när desätter ner motorsågen i trädet. När motorsågen sågat helt igenom trädetkan stammen slå upp mot arbetaren med en väldig kraft.
-- Det är livsfarligt att bara sätta i sågen utan att tänka, säger Anders Wikström.
-- Man kan tänka på att man alltid måste ha en fri väg bort i dessa situationer, säger Bertil Jonsson.
-- Jag fick en smäll i går när ett träd som legat i spänn for upp.Och då var det ändå bara en smal björk, säger Anders Wikström.
De som är professionella skogsarbetare arbetar alltid i par. Värre är det ofta med privata skogsägare.
-- Många skogsägare är ute ensamma. Helst ska man inte vara det ochom man är det så är det viktigt att ha mobiltelefon med sig och att mankommer överens att höra av sig till någon vid en viss tidpunkt. Det ärju inte säkert att man kommer åt mobiltelefonen om det händer något,råder skogsarbetarna.
Ytterligare en fara är när ett träd ryckts upp med hela roten urmarken. När trädet sågas bort från rotvältan kan den slå tillbaka imarken.
-- När tjälen i marken släpper slår rotvältan baklänges. Då gällerdet att inte befinna sig under den. Detta kan vara en stor fara förbarn som kanske leker vid dem. En rotvälta som inte slagit igen ärlivsfarlig, säger Anders Wikström.
I den mån det är möjligt försöker skogsmaskinerna vända tillbakarotvältorna, speciellt i närheten av samhällen där barn kan befinnasig. Tyvärr är det inte lika lätt att göra det om det är tjäle i marken.
En annan fara för både skogsarbetare och privatpersoner i skogen ärde rotryckta träden som fortfarande står upp, men där roten ryckts uppbara en aning.
-- De kommer inte stå i evighet och vi försöker ta bort dem också i den mån det är möjligt, säger Anders Wikström.
-- Nu är det ingen tjäle i marken och då är det mycket som står löst, säger Bertil Jonsson.
Anders Wikström vill också varna för att hugga ned träd som fallit över elledningar eller röra ledningar som fallit till marken.
-- Det ska speciella ledningsgubbar göra. Det är väldigt farligt att börja hugga och såga ned de träden, säger han.