Skötseln av äldre människor som behöver omvårdnad är i dag mer krävande än tidigare och vårdtagare behöver också mer hjälp än tidigare. För att kunna klara nya krav och bibehålla sin hälsa måste de anställda inom äldreomsorgen uppdatera sina kunskaper.
De anställda inom Boxholms äldreomsorg har ofta utbildning av äldre datum och dessutom saknas det rutiner för återkommande utbildningar i ergonomi och förflyttningsteknik. Det konstaterar Arbetsmiljöinspektionen i sin skrivelse till kommunstyrelsen.
Därför måste att arbetsgivaren se till att alla arbetstagare inom äldreomsorgen och hemtjänsten får de nödvändiga kunskaperna i ergonomi och förflyttningsteknik. Utbildningen ska, enligt Arbetsmiljöinspektionen, omfatta även hantering av oförutsedda händelser och att arbetstagare ska lära sig känna igen tidiga tecken på överbelastning av leder och muskler.
Större arbetsbörda, ständig tidspress och ibland ensamarbete som innebär risker för hot eller våld ökar de anställdas behov av kompetensutveckling och handledning. Detta har dock inte alltid tillgodosetts, anser Arbetsmiljöinspektionen som också uppmärksammar att flera anställda har varit sjukskrivna på grund av detta.
Därför måste arbetsgivaren ordna att arbetstagarna får den kompetensutveckling och handledning som krävs för att klara psykiska påfrestningar som det allt tyngre omsorgsarbetet innebär. Omsorgsförvaltningen ska också ha rutiner för detta.
Arbetsmiljöinspektionen kritiserar också kommunledningen för sitt bristfälliga sätt att informera de anställda om viktiga saker som de berörs av. Och det finns brister även när det gäller personalens och representanters medverkan i analysarbetet där det tas upp riskbedömningar och åtgärdsförslag. Detta måste också åtgärdas, enligt Arbetsmiljöinspektionen.
Det förebyggande arbetsmiljöarbetet på omsorgsförvaltningens enheter bedrivs i de flesta fall på ett bra sätt, anser Arbetsmiljöinspektionen. Men det förekommer också brister. Trots att förvaltningen har skriftliga rutiner för skyddsronder fungerar dessa inte på alla arbetsplatser och rutiner för medarbetarsamtal hinns inte alla gånger med.
Detta kan leda till att allvarliga risker i arbetsmiljön inte upptäcks och därför inte åtgärdas, påpekar Arbetsmiljöinspektionen. Omsorgsförvaltningen saknar också statistik över ohälsa och sjukskrivningar inom förvaltningen, vilket är nödvändigt för att snabbt kunna se förändringar av sjukskrivningsmönster.
Alla de här bristerna måste åtgärdas fram till 1 mars, enligt Arbetsmiljöinspektionen.
För omsorgschefen Rozita Hedqvist, som jobbar sin nionde dag i dag i Boxholm, är det något som hon tänker ta itu med så fort hon blir "varm i kläderna", med hjälp av Sonja Pettersson, som tidigare har jobbat som tillförordnad omsorgschef.
-- Jag har fått ta reda på Arbetsmiljöinspektionens kritik, men just nu har jag inte så mycket att säga om våra åtgärder. Men det kommer snart, säger Rozita Hedqvist.
Enligt Sonja Pettersson pågår just nu arbetet med en enkät för alla anställda, där de ska säga sitt om arbetssituationen, arbetsmiljön och om allt annat som anses viktigt. När det gäller Arbetsmiljöinspektionens kritik är hon dock fundersam över en sak:
-- Arbetsgivaren ordnar varje år en utbildning i ergonomi och förflyttningsteknik för vikarier och nyanställda. Vi frågar även de övriga om de vill ha en sådan utbildning, men de flesta har inte önskat det. Hur personalen svarar på det kan också vara en tillfällighet, säger Sonja Pettersson.
Kommunchef Göran Lundström säger sig också vara medveten om brister inom omsorgsverksamheten men han är hoppfull inför framtiden.
-- Det är inte för intet som vi så lång tid har sökt en ny omsorgschef som kan reda ut allt detta. Vissa saker är redan på gång, som ett kvalitetsarbete som omfattar alla förvaltningar och nya rutiner för information, säger Göran Lundström.
Han håller med om att det är anmärkningsvärt att förvaltningen inte har statistik över sina anställdas ohälsa och sjukskrivningar. Detta beror dock mest på ett komplicerat system, enligt Sune Fritz, personalsekretare.
-- Vi för statistik över kommunens samtliga anställdas sjukskrivningar. Man att ta fram uppgifter för en förvaltning är jättesvårt och måste göras för hand. Det ursäktar oss inte men vi ska åtgärda detta före 1 mars, säger Sune Fritz.