Ny bas för hemtjänsten ser positivt på framtiden

boxholm2006-02-07 00:00

Hon tror att det nu bara kan bli bättre inom äldreomsorgen i Boxholm. Pia Franzén är reslysten ny enhetschef för hemtjänsten.

Efter att ha sparat i tio år kunde hon förverkliga sin livs resa förra året. Den gick till Australien.

-- Jag bestämde mig för att ha ett äventyr och resa fritt. Jag var borta i fyra veckor och reste på östra sidan med bara tre olika hållpunkter.

Ser gärna fler chefer

Pia har arbetat som enhetschef i Boxholm sedan 1999. Först med särskilt boende som ansvarsområde och sedan årsskiftet hemtjänsten.

På den förra tjänsten var hon chef för cirka 70 anställda, på den nya rör det sig om ett 40-tal. Den som inlåter sig i ett resonemang med en sådan kvinna om att det finns för många chefer, får vara beredd att få mothugg.

-- Jag tror att vi ibland skulle tillåta oss att ha fler chefer, så att det blev mindre personalgrupper. Jag tror till och med att det skulle vara kostnadseffektivt

Tvekade du inte att hoppa på hemtjänstjobbet. Din företrädare slutade på grund av alltför hög arbetsbelastning?

-- Jag tog en helg på mig att tänka över saken. Jag tror det är en bra regel att vid sådana här tillfällen alltid stanna upp och fundera och ställa sig frågan, "vad ska jag göra på det jobbet, vad kan jag bidraga med?"

Alla drar åt samma håll

Just nu anser hon sig leva i en inskolningsperiod och smekmånadsfas, men verkar inte orolig för vad som komma ska.

-- Jag har fördelen av att jobba ihop med en kunnig och kompetent personal som länge gjort fantastiska arbetsinsatser. Alla hjälps vi åt att dra lasset.

Måste till mer personal

Pia är för övrigt övertygad om att lasset växer i storlek framöver.

-- Det måste komma till mer personal i hemtjänsten, är hennes bestämda uppfattning.

Hon menar att när 40-talisterna blir gamla och behöver hjälp så vill de inte i första hand flytta till ett särskilt boende, utan de vill få stöd hemma.

-- De flesta jag träffar säger i alla fall att de vill bo hemma så länge som det bara är möjligt.

Det som hon tycker är nyckelordet i sammanhanget är trygghet.

-- Det är det viktigaste för människor, att de upplever trygghet. Den som är trygg klarar mycket.

Pia, som är närking men som bott i Östergötland i många år, har varit landstingsanställd, jobbat inom Svenska kyrkan, kommuner och frivilligorganisationer. Det finns en gemensam nämnare.

-- Jag har alltid jobbat med människor, säger hon.

Börjar med nattpatrullen

Arbetsdagen på servicehuset Bjursdalen, där hemtjänstens lokaler finns, börjar för Pias del klockan sju. Hon möter då den avstigande nattpatrullen som rapporterar av sig.

En kvart senare är det dags att sitta ner med hemtjänstpersonalen och kolla läget innan de kvistar iväg ut till sina pensionärer. Nja, alla är faktiskt inte pensionärer. Totalt är det cirka 130 personer som har hemtjänst.

-- Ingen dag är den andra lik. Dagsformen hos våra servicemottagare avgör vilka insatser som behövs, betonar Pia.

Hon konstaterar att det har varit intensiva år i Boxholm, med mycket förändringar och besparingskrav att leva upp till.

-- Det goda i det hela är att vi ändå inte behövt varsla personal inom äldreomsorgen och nu kan allting bara bli bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om