De två deltidsbrandmän som kallas ut ingår i ordinarie jourstyrka. Landstinget bidrar ekonomiskt med 1-726 kronor per utryckning.
Syftet är att förkorta väntetiden på en första hjälp vid andningsstopp, hjärtstopp och kraftiga blödningar.
20-40 larm per år- Det här tror jag är någonting som kommer att rädda liv i Boxholms kommun, säger stationschef Stefan Kindberg, som uppskattar att det blir 30-40 IVPA-larm på ett år.
IVPA står för "I väntan på ambulans" och det beskriver bra vad det handlar om.
En speciell sjukvårdsbil (köpt begagnad från hemtjänsten), av modell personbilsjeep, står utrustad och klar på räddningsstationen.
Alla brandmän har fått tolv timmars startutbildning i hur de hanterar syrgas och hjärtstartare.
Avgörs från fall till fallSOS får bedöma om brandmännen ska larmas ut eller inte beroende på var ambulansen befinner sig.
Normalt blir de utlarmade. Brandmannen i Boxholm har fem minuter på sig att ta sig till räddningsstationen, byta om, och rulla ut. En ambulans i Mjölby måste flyga fram för att matcha det.
Blir annat lidande av att ni åker på IVPA-larm?
- Kommer det ett brandlarm när vi är ute kan en rökdykninginsats bli fördröjd. Med två man kort blir jourstyrkan i Boxholm för liten för att ha rätt att gå in med rödkykare, men så fort en brandmästare från Mjölby ansluter är bemanningen tillräckligt stor, säger tillförordnade räddningschefen Johan Forsberg.
Läs om fler förändringar i onsdagens Corren.