När radon uppmärksammades som ett hälsoproblem i slutet av 1970-talet inleddes mätarbetet.
I Boxholms kommun har det sedan dess skett radonmätningar i cirka 100 enfamiljsbostäder. I ungefär 40 procent av dessa har det uppmätts en radonhalt som överstiger det riktvärde för radon i inomhusluft som gäller sedan förra sommaren.
Socialstyrelsen sänkte då riktvärdet från 400 becquerel/kubikmeter till 200. Det ligger i fas med riksdagens fastställda mål att radonhalten i alla bostäder ska vara längre än 200 bec-querel/kubikmeter luft år 2020.
Miljökontorets tjänstemän har menat att mätningsinsatserna i Boxholm bör intensifieras om det ska finnas någon rimlig chans att nå de uppsatta riksdagsmålet.
"Mätningar bör, till att börja med, göras i de områden där vi genom tidigare mätningar sett att risk för förhöjd radonhalt i bostädernas inomhusluft föreligger. För att öka intresset hos kommuninnevånarna kan kostnaden för att mäta subventioneras", skrev förvaltningen i en promemoria till miljönämnden inför det senaste sammanträdet.
Politikerbeslutet i nämnden blev att miljökontoret ska göra cirka 25 radonmätningar per år enligt kontorets prioritering.
Kostnaden för en mätning ska subventioneras så att beställaren endast betalar kostnaden för mätdosan som i dagsläget 200 kronor.
Tills nu har beställaren också fått betala 450 kronor för miljökontorets arbetsinsats och resor.
Den tjänsteman på miljökontoret som i första hand arbetar med radonmätningar var inte anträffbar på tisdagen.
Utan att känna till i detalj hur det är tänkt med tillvägagångsättet säger hälsoinspektör Anna Dyrebring så här:
-- Hitills har det mest varit så att vi åkt ut och gjort mätningar när någon hört av sig och velat ha ett hus radonmätt i samband med till exempel inflyttning. Nu ska vi själva aktivt verka för att det blir cirka 25 mätningar gjorda varje år och ett steg i detta är givetvis subventioneringen.
Boxholm, Malexander, Strålsnäs och Rinna ligger delvis på områden som är bedömda som högriksmark med avseende på markradon.
En radonmätning tar två--tre månader och görs under vinterhalvåret.
När radonhalterna visar sig vara för höga finns möjligheter till radonsanering som den enskilde husägaren i så fall får betala. Det kan handla om enkla åtgärder som att täta sprickor till mer avancerade saker som att suga bort jordluften under huset
-- Det brukar alltid fungera bra, säger Anna Dyrebring om gjorda erfarenheter.