Nyfixade skolmatsalen som mer ska likna en restaurang

Under hösten har kommunen fräschat upp Parketten. Och arbetet mot en bättre matsal fortsätter.

Här vid "linen" tar eleverna sin mat. 
- Vi ska köpa in en ytterligare för att minska trängsel och underlätta för personalen, säger Markus.

Här vid "linen" tar eleverna sin mat. - Vi ska köpa in en ytterligare för att minska trängsel och underlätta för personalen, säger Markus.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2020-11-24 09:00

Under hösten har de hänt mycket nytt på Parketten, skolmatsalen i Boxholm. Något som uppskattats av Alicia Nahimana Nziza och My Pettersson Lindberg från mellanstadiets elevråd.

undefined
My Pettersson Lindberg och Alicia Nahimana Nziza går i årskurs 6. De sitter med i mellanstadiets elevråd.

– Det har blivit ljusare när de målade om, säger Alicia. Jag gillar grönt.

– Det blev fräschare med nya växter och möbler, menar My. Det är bra färgkombinationer.

Bakom förändringen av Parketten ligger den nya chefen för måltid och service, Markus Gustafsson.

undefined
Här vid "linen" tar eleverna sin mat. - Vi ska köpa in en ytterligare för att minska trängsel och underlätta för personalen, säger Markus.

– Det finns inget viktigare än våra ungdomar. Mat är bara en liten del av måltidsupplevelsen och miljön är jätteviktig. Jag vill att det ska upplevas som en lunchrestaurang, inte en skolmatsal.

– Vi har valt bord i olika storlekar för att det ska bli luftigare. Det finns barn som känner sig tryggare av att sitta vid ett mindre bord, då ska de kunna göra det.

En annan del som Markus har jobbat med sedan han blev chef för skolmatsalen är bemötandet.

– Om vi har respekt mot våra gäster och en schysst miljö kan eleverna köpa att maten blir tio minuter sen, eller att det ibland serveras mat de inte tycker om.

undefined
Alicia Nahimana Nziza tycker att eleverna kan få ha önskevecka oftare än idag.

De förändringar som skett under hösten är bara starten, menar Markus.

– Vi kommer att utöka med en ytterligare plats att ta mat på. På så sätt kommer det gå snabbare och det blir mindre trångt. Mitt mål är att vi ska utöka salladsbuffén och ha ett vegetariskt alternativ varje dag. 

– Dessutom kommer vi anställa en person till i matsalsrestaurangen. Det kommer ge möjlighet att laga mer mat från grunden.

undefined
Markus Gustafsson är ny chef för måltid och service sedan augusti.

Under hösten har personalen fått tycka till om förändringarna, men elevmedverkan saknas inte. Stenbocksskolan är involverat i ”Food for life”, ett projekt som startades av tv-kocken Jamie Oliver och går ut på att se måltiden som ett pedagogiskt redskap.

– Det kan handla om att eleverna plockar blåbär till sylten eller att de gör ett studiebesök till en gård för att se hur produktionen går till, säger Markus.

undefined
Zainab Hameed är nöjd med det som gjorts hittills i matsalen.

Eleverna har även fått tycka till om skolmatsalens meny.

– Ibland får vi vara med och bestämma, säger Alicia. Den här veckan har det varit önskevecka i matsalen. Och idag får vi hamburgare.

My har några förslag som hon skulle vilja genomföra på Parketten.

– Det behövs tavlor på väggarna. Gärna med växter eller positiva texter på. Det saknas gardiner. Jag tror att ljusgrå skulle passa bra.

undefined
My Pettersson Lindberg säger att de nya stolarna är mycket skönare än de förra och att plantorna är fina. - Det börjar bli bra i matsalen.

My och Alicia berättar att de gillar maten, och de har en idé.

– Vi skulle vilja ha önskevecka en gång i månaden, säger Alicia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!