Om människornas lika värde på engelska

Stenbockskolans högstadieelever har börjat jobba med ett projekt vars mål är att ge en ökad förståelse för människor från andra kulturer och att förbättra elevernas kunskaper i engelska.

Boxholm2004-02-04 06:01

För det här projektet har Stenbockskolan fått drygt 90 000 kronor från Experimentverkstaden inom Östergötlands Equalprojekt "Mångfaldens ansikte". För att få medel därifrån måste man jobba med integrationsfrågor, men det ska också vara nyskapande och nytänkande, just det som Marianne Johansson, lärare i engelska och projektledare, har lyckats få med i projektet.

-- Vi ska prata och diskutera om integration och mångfald på engelska i mindre grupper. Det ska vara fördjupning och utveckling av det värdegrundsarbete som drivs i skolan. Flera lärare i engelska och även elever från förberedelseklassen och komvux samt biblioteket deltar i projektet, säger Marianne Johansson.

Det är viktiga saker som elever ska prata om för att få ett annat perspektiv på livet: hur man ser på livet och världen, kunskaper och åsikter om sig själv och om andra människor, människors lika värde. Genom att eleverna använder engelska uppnår man två saker: de blir bättre på språket och förstår bättre hur det är att prata på ett språk som inte är modersmålet.

Handledare från USA

Dessa samtal på engelska för varje grupp en gång i veckan på engelsklektioner, med hjälp av handledare Monica Clement, projektanställd just för detta. Monica Clement kommer från USA och läser svenska på komvux i Boxholm. Hennes man har fått jobb som gästföreläsare på universitetet i Linköping och hon vill gärna lära sig svenska under tiden hon bor här. Men hon vill också gärna jobba och engagera sig i skolans arbete. Med eleverna pratar hon bara engelska.

-- Jag berättade om mig själv och om landet som jag kommer ifrån. I USA är vi alla emigranter, utom indianerna, och vi är alla stolta över vårt ursprung även om vi alla är amerikaner. Men även i Sverige finns det många människor som har någon släkting som härstammar från något annat land, säger Monica Clement.

Projektet började med en liten övning som brukar visa hur barn, och inte bara barn, tänker. Alla elever fick rita en karta över världen. I centrum stod, som den allra största staten, Sverige på de flesta ritningar medan Afrika var väldigt litet och låg långt, långt borta.

-- Eleverna har fått flera kartor över världen där USA, de muslimska länderna eller lilla Hawaii står i centrum. När de ser alla dessa kartor och sina egna och när vi pratar om det blir de medvetna om vissa saker, säger Monica Clement.

Sprida ringar på vattnet

Marianne Johansson hoppas också att eleverna efter projektet ska bli mer medvetna om sina attityder och åsikter, vilket förhoppningsvis ska leda till förändring och större förståelse för andra människor.

-- I Boxholm bor nu en hel del flyktingar och många av dem kan inte svenska. Det uppstår ibland en del missförstånd, både i samhället och i skolan. Vi i skolan försöker reda ut det på en gång, men det finns många frågor kvar, säger hon.

Om 200 tonåringar i Boxholm diskuterar om integration och mångfald varje vecka i skolan kan detta sprida ringar på vattnet och leda till ytterligare diskussioner i hemmen. Och då kan man få ett bättre klimat både på skolan och i samhället när det gäller integration av människor från andra länder, tror Marianne Johansson.

Eleverna ska inte bara prata om integrationen utan även göra vissa praktiska projektarbeten, vilka ska presenteras under vårterminen. Projektet avslutas i maj med en mångkulturell dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om