Ombyggnad börjar efter höstlovet

Fortfarande är Stenbockskolans ombyggnad ett politiskt trätoämne i Boxholm. Bedömningarna av kommunens ekonomi varierar märkbart. Men ombyggnaden blir av och påbörjas efter höstlovet.

boxholm2002-09-20 05:49

Med 99-procentig säkerhet går det nu att fastslå detta. För när frågan behandlades i kommunstyrelsen i veckan drev socialdemokraterna igenom ett preliminärt ja till byggstart (kommunfullmäktige har sista ordet 28 oktober) med stöd från alla partier utom moderaterna.

Stig Johansson (m) ville ha bordläggning för en översyn om kommunens ekonomi långsiktigt tål denna 21-miljonersinvestering.

Han tycker att det hitintills inte getts en tillräcklig tydlig bild av att så är fallet och reserverade sig därför mot beslutet att Boxholmshus ska verkställa ombyggnaden.

Kd accepterar projektet

När kommunfullmäktige för ett halvår sedan tog principbeslutet om ombyggnaden, som gäller högstadiedelen, var krist-demokraterna kritiska och menade att det skulle bli för dyrt.

Levi Eckeskog (kd) var dock inte mer motvalls på kommunstyrelsens sammanträde nu än att han nöjde sig med en förklarande protokollsanteckning.

I den säger han sig på sammanträdet fått utfästelser från den politiska majoriteten om att barn- och utbildningsnämndens (BUN:s) ekonomi kommer att klaras, både på kort och lång sikt.

Ombyggnadens kostnader slås förstås ut på hyran. Det betyder att BUN får utökade hyreskostnader på 1,4 miljoner kronor i ett läge när det redan i år enligt helårsprognosen fattas flera miljoner för nämnden för att den ska få sin löpande ekonomi att gå ihop.

Enligt kommunalrådet Eva Karlsson (s) är dock helhetsbilden av kommunens ekonomi ljusare.

-- Den ligger stabilt, anser hon.

BUN:s budget ligger fel

Hon var efter sammanträdet påtagligt nöjd med att Levi Eckeskog "köpt" de förklaringar som gavs från henne och and-ra till varför man utan oro för ekonomin anser sig kunna starta ombyggnaden.

-- Barn- och utbildningsnämnden har förmodligen inte fått full täckning i sin budgetram för de riktade statsbidragen till skolan. Vi behöver belysa detta mer, men jag tror personligen att det finns intäkter från staten i kommunens totala budget som rätteligen hör till barn- och utbildningsnämnden men som rent budgettekniskt inte hamnat där.

-- Vi klarar kommunens budget totalt i år, som det nu ser ut, genom att intäkterna ökar mer än vad som budgeterats. Både skatteintäkterna och statsbidragen ökar.

Nämnder kritiseras

Ekonomiavdelningens skriftliga kommentarer till halvårsbokslutet andas dock ett annat och kärvare språk om kommunens ekonomi än Eva Karlssons.

Man anmärker på att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden sammantaget ser ut att få ett underskott på helåret på minus 7,7miljoner kronor.

"Nämndernas budgetavvikelser är allvarliga och äventyrar den långsiktiga ekonomiska utvecklingen och planeringen", heter det.

Vidare får de denna "dom" av ekonomiavdelningen: "Åtgärder för att komma till rätta med förvaltningarnas ekonomiska obalanser har ej vidtagits i önskvärd omfattning av ansvariga nämnder under första halvåret."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om