Rozita Hedqvist bjöds in för att berätta om de pågående och planerade förändringarna inom äldreomsorgen. På grund av turbulens som en del förändringar har orsakat fanns det flera anhöriga på sammanträdet som också ville lyssna på Rozita Hedqvist.
Hon var mån om att påpeka att målet med omstruktureringen är en välfungerande äldreomsorg där de äldre ska få den vård de vill ha. Och den vården ska man helst få i hemmet. I framtiden ska bara de som verkligen inte kan klara sig ensamma hemma bo i särskilt boende.
De andra ska kunna vara kvar i hemmet och få hjälp av både hemsjukvården och hemtjänsten vars utbyggnad pågår. Alla undersökningar visar att en sådan äldreomsorg är både bättre och billigare.
Rozita Hedqvist poängterade också att den nystartade nattpatrullen fungerar bra, att man håller på att anställa en biståndshandläggare, som ska kunna bedöma vem som är berättigad till särskilt boende, och att det blivande korttidsboendet på Vallonen finns i nästa års budget. Allt detta är ett steg åt rätt håll, det vill säga en välfungerande äldreomsorg.
Korttidsboende ska också kunna utnyttjas som avlastning för anhöriga och samarbetet med väntjänsten, som redan fungerar väldigt väl, kommer att bli tätare. Det här kommer också att underlätta för de äld- re att bo hemma.
-- Allt inom äldreomsorgen är inte så rörigt som man kan få intryck av när man läser tidningar. Men det är också så att vi måste hålla oss inom budgetramarna och vi måste spara pengar. Att anställda flyttas med kort varsel är föranlett av att omsorgen redan i dag har övertalig personal. Men vi har inte råd att dessa går utöver, utan behöver placera dem på arbetstillfällen som behöver vikarier, säger Rozita Hedqvist.
Hon framförde även att man ska försöka behålla omsorgspersonal, men för att kunna bibehålla alla krävs det extra pengar till andra lösningar.
Att allt inom äldreomsorgen inte är frid och fröjd, som man kunde ha trott efter Rozita Hedqvists information, kom fram efter Marianne Hörlings (kd) kritiska frågor:
-- Boendeplatser i särskilt boende räcker inte. Stämmer det?
-- Vårdtagare som bor hemma och behöver hjälp träffar 20 personer från hemtjänsten. Är det bra?
-- Vårdpersonal är så uppbokad att det inte finns tid för ett personligt möte. Vårdtagare får ögondroppar och hjälp att äta samtidigt? Ska det vara så?
-- Det är jättebra att Boxholm har fått nattpatrull. Men när man behöver deras hjälp tar det många timmar. Ska det vara så?
-- Gruppboende för dementa på Vallonen har splittrats. Många av de gjorde saker tillsammans och trivdes bra ihop. Nu är det sämre för många, ska man göra något åt det?
Det mesta som Marianne Hörling påstod, utom nattpatrullen, stämde, men det var en övergångsfas. Enligt Rozita Hedqvist kommer det att finnas platser i särskilt boende och även om det råder brist på platser brukar de som behöver hjälp få den. Man jobbar hårt för att minska antalet personer inom hemtjänsten som hjälper en och samma vårdtagare. När det gäller demenspatienter har man nu en annan organisation med flera avdelningar och enheter, som inte hänger ihop. De anställda ska bygga upp den så att allt ska fungera väl. När det gällde nattpatrullen var Rozita Hedqvist mycket bestämd i sin uppfattning.
-- Det får inte dröja länge innan nattpatrullen kommer. Om det tar några timmar ska man anmäla detta, säger hon.
Margot Kindstedt, anhörig till en demenspatient på servicehuset Svalan, avdelning 1, hade också åsikter om den nya organisationen för demensboende.
-- Det finns ingen trivsel kvar. Personalen är bra, maten är god men all trivsel har försvunnit från min mammas liv, säger hon.
Att stänga Vallonen som demensboende har varit en besparingsåtgärd som en enig socialnämnd beslutat om. Alla andra besparingar och förändringar har också en enig socialnämnd beslutat om. Rozita Hedqvist är den som verkställer politikernas beslut och därför ska man rikta all eventuell kritik på omstruktureringen eller andra förändringar till politikerna och inte på omsorgschefen.
Det har Anna-Karin Kindgren (c), socialnämndens politiker och fullmäktiges ledamot, gjort klart för samtliga närvarande.