Barn- och utbildningsnämnden har satt ett tak på 675 000 kronor för nästa års musikskola. Mer pengar än så finns det inte till verksamheten, enligt den budget som kommunfullmäktige nyligen har fastställt.
Det är 25 000 kronor lägre än de 700 000 kronor som Boxholm i dag betalar till Mjölby kommun för lärarlöner, administration och andra kostnader för musikskolan.
Det nuvarande avtalet med Mjölby, som gällt från år 2000, går ut vid årsskiftet och ingen kan i dag säga hur det blir med musikskolan efter nyår.
Förhandlingar pågår mellan kommunerna.
Man skulle kunna tycka att det måste vara överkomligt med en kostnadssänkning med fyra procent, som de 25 000 kronorna motsvarar, men saken är mycket mer komplicerad än så.
Mjölby kommun hävdar nämligen att de i dag subventionerar Boxholmsverksamheten med ett par hundra tusen kronor, och har så gjort i flera år, och man kan inte skriva ett nytt avtal utan att Boxholm betalar självkostnaden för musikskoleverksamheten i Boxholm.
Subventionen har att göra med tidigare knepiga avtalsskrivningar och att kommunen blev ny huvudman för verksamheten efter ABF, som kunde tillgodoräkna sig statsbidrag som Mjölby kommunen inte kan göra.
Musiklärarna har i veckan fått information om förhandlingsläget från sin arbetsgivare Mjölby kommun.
-- Det känns som att ha fått en hink med iskall vatten över sig, säger Iréne Segerberg, en av musiklärarna.
-- Här kommer man hem från Tyskland och en lyckad resa med Boxholms ungdomsmusikkår, som vi fått bra skjuts på, och så får vi veta att det finns inga pengar till att fortsätta med ungdomsmusikkåren på det nya året...
-- Det finns heller inga pengar till timanställda musiklärare med följd att alla tvärflöjtselever, alla gitarrelever och en stor del av slagverkseleverna kastas ut från Boxholms musikskola. Och det finns heller inga pengar till några lokalhyror i Folkets hus eller till några läger, till någon kompetensutbildning eller till några instrumentinköp. Det känns så tråkigt alltsammans, säger en smått förtvivlad Iréne Segerberg.
Tomas Herrgårdh, Mjölby kommuns musik-och kulturledare, vill i detta skede inte säga särskilt mycket.
-- Vi ligger i förhandlingar med Boxholms kommun, och vi väntar nu på en reaktion därifrån om vad som sades när vi senast träffades.
-- Jag vill inte förhandla genom tidningen, men jag kan säga så mycket som att vi är intresserade av ett fortsatt samarbete med Boxholms kommun. Det har pågått i många år och det har varit bra för båda kommunerna, men det är klart att Boxholm måste betala vad det kostar.
Parterna träffades i veckan. Boxholm företräddes av barn- och utbildningsnämndens ordförande Birger Ekström och barn- och utbildningschefen Agneta Bergquist. Mjölby företräddes av Tomas Herrgårdh och kultur- och fritidsförvaltningens chef Lennart Bengtsson.
Agneta Bergquist nämner att det finns flera alternativ till nytt avtal med Mjölby och tänker då på tidslängden. Det har diskuteras halvårsavtal, ettårsavtal och flerårsavtal.
Vad som också finns med i bilden är att Boxholms kommun väljer att driva musikskolan i egen regi. Bergquist har ett uppdrag att utreda det alternativet, men det är inte påbörjat, och skulle det bli en från Mjölby helt fristående musikskola så kan det inte bli av förrän tidigast höstterminen 2003.
Barn- och utbildningsnämnden i Boxholm sammanträder på måndag och då ska Berg- quist och Ekström rapportera till nämnden om hur förhandlingsläget är med Mjölby.
Agneta Bergquist vill inte ställa upp på beskrivningen att Mjölby i dag subventionerar Boxholms musikskola med hundratusentals kronor, men avfärdar det heller inte som osant.
-- Jag kan varken säga det ena eller det andra om det är en riktig beskrivning eller inte, lyder hennes kommentar.