Östsams ledning tror på Boxholm

boxholm2005-08-30 00:00

Av småkommunerna i södra Östergötland har Boxholm det geografiskt bästa läget.

Ledningen för regionförbundet Östsam tycker det. Det framgick när ordföranden Irma Görtz (s), regiondirektören Peder Rehnström och planeringschefen Jan-Erik Lund besökte kommunfullmäktige i går.

-- Boxholm har ett gyllene geografiskt läge, menade Irma Görtz, själv bosatt i Norrköping.

Hennes sällskap, toppduon på tjänstemannasidan, gjorde ingen annan bedömning. Och med bra geografiskt läge menar de kombinationen av goda kommunikationer och en attraktiv rekreations- och boendemiljö.

Närheten till E4:an

-- Boxholm har ett jättefint läge, tycker Jan-Erik Lund.

Han tänker på i första hand närheten till E4:an och en egen pendeltågs- station och så närheten till sjön Sommen och den fina miljön. Jan-Erik Lund menar att det generellt sett är attraktivare för en ort att kunna erbjuda väl utbyggd tågtrafik med andra orter än busstrafik.

-- Spårbunden trafik räknas som mer pålitlig och lättare att hantera än bussar. Jag tror inte att folk köper hus och flyttar till en ort, för att sedan pendla till arbete på en annan ort, om det är busslinjer de är hänvisade till.

Jan-Erik Lund tycker sig också se tendenser i befolkningsstatistiken från början på 2000-talet att Boxholm har klarat sig bättre än en del andra jämförbara östgötska kommuner som inte kan erbjuda pendeltåg.

Skillnad i huspriser

Visserligen har Boxholms långsiktiga trend med minskade befolkningssiffror inte kunnat brytas, men minskningen har planat ut. Under åren 1980--2002 tappade Boxholm 8,7 procent av sitt invånarantal.

-- Väldigt mycket av den minskningen ligger före pendelns tillkomst. Det är en ganska balanserad befolkningstillväxt därefter, sa han.

Köpstarka invånare

Östsamhöjdarna menar att de ganska stora skillnaderna i huspriser i Östergötland, i kombination med de korta avstånden, borde vara en chans för Boxholm att locka till sig nya invånare.

Boxholms ålderssammansättning, är konstaterade Peder Rehnström, just nu optimalt bra, med väldigt många mellan 50 och 60 år. Det är både samhällsnyttiga och köpstarka invånare, men om 15 år vänds detta till ett problem. Det finns åldersluckor bakåt.

-- I åldersstrukturen har ni ert stora och knivskarpa problem, menade Peder Rehnström som ser inflyttning och boendependling som något som kan utjämna dessa luckor.

Östsamtrion framhöll dock att Boxholm inte är i någon extremt dålig sits vad gäller åldersstrukturen. Samma bekymmer har 70 procent av landets kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om