Patrik i Boxholm har 30 000 filmer hemma

Patrik Lövenhed lever i filmens värld och lägger all sin lediga tid på sitt intresse.

Att sluta samla på rekvisita från filmer finns inte i Patrik Lövenheds värld. Då satsar han hellre på att köpa ett hus eller skaffa en större lägenhet så att han kan fortsätta med sin hobby.

Att sluta samla på rekvisita från filmer finns inte i Patrik Lövenheds värld. Då satsar han hellre på att köpa ett hus eller skaffa en större lägenhet så att han kan fortsätta med sin hobby.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm2023-07-14 19:00

Det går inte att ta miste på vad Patrik Lövenheds stora intresse är när man hälsar på hos honom. Redan i porten möts man av en träskylt med Snövit och de sju dvärgarna och inne i lägenheten finns tusentals ting från filmens värld.

– Jag har allt från värdefulla originalsaker som är värda tusentals kronor till kylskåpsmagneter och servetter, skrattar Patrik. 

undefined
Att Patrik Lövenhed i Boxholm är intresserad av film ser man direkt när han öppnar dörren till lägenheten i Boxholm. Han lägger nästan all ledig tid på sitt intresse förutom när han hjälper sin mamma.
undefined
Att sluta att samla rekvisita från filmer finns inte i Patrik Lövenheds värld. Då satsar han hellre på att köpa ett hus eller skaffa en större lägenhet så han kan fortsätta med sin hobby.

Hur började ditt intresse för film?

– Egentligen var det när jag som sjuåring såg min första film, Hajen. Min mamma blev galen för att min storebror låtit mig se den. Jag hade mardrömmar väldigt länge om hajar. 

Sedan dess har Patriks intresse bara ökat och han lägger all sin fritid på film och sitt samlande. Han erkänner att han spenderar mycket pengar på att utöka samlingen, men han ser det som en investering. 

undefined
Hajen, Jaws på engelska, var den första film som Patrik såg. Då var han sju år gammal och det var då filmintresset väcktes.
undefined
Även i sovrummet är väggarna fyllda med bilder på filmstjärnor, främst på Rita Hayworth. Det är även filmtema på kuddarna i sängen.
undefined
Pinhead var inte billig när Patrik köpte den, men den är värd sina pengar tycker han .

– Jag vet att många av mina saker är värda mycket pengar och eftersom många av mina föremål är unika så stiger de även i värde år efter år.

Patrik är stolt över samlingen och han har stor kunskap om sina saker, bland sitt bibliotek med 30 000 filmer. Han har allt ifrån VHS och DVD till laserdisc och givetvis har han sett filmerna flera gånger. 

– Jag har även flera versioner av en del filmer och jag har många värdefulla boxar.  

undefined
Att sluta samla på rekvisita från filmer finns inte i Patrik Lövenheds värld. Då satsar han hellre på att köpa ett hus eller skaffa en större lägenhet så att han kan fortsätta med sin hobby.
undefined
Patrik är stolt över att ha så många unika utgåvor i sin samling.
undefined
Patrik Lövenhed har 30 000 filmer i sin samling. Många filmtitlar har han i olika upplagor och versioner och han köper det mesta via nätet.

Kan du nämna något unikt ur din samling? 

– Jag har Prince of Darkness på dvd och den utgåvan kom ut i tre exemplar. De två andra brann upp hos utgivaren så nu är jag ensam i världen om att äga ett exemplar. 

Patriks favoritgenre är skräckfilmer men hans favoritskådespelerska har aldrig varit med i någon sådan. 

– Min största idol är helt klart Rita Hayworth och en av mina favoritfilmer är filmen Gilda där Rita har huvudrollen. En bra klassiker som jag kan se om och om igen. 

På flera ställen i lägenheten dominerar Rita men hon har hård konkurrens av smurfarna, Betty Boop och andra från filmens värld. Det känns som ett högklassiskt filmmuseum när man går runt i Patriks bostad. 

undefined
Salt- och pepparströarna med bilder på Rita Hayworth har Patrik specialbeställt till sitt kök.
undefined
På golvet i hallen står ett antal Betty Boop uppställda.
undefined
Det finns många olika smurfar inlåsta i ett skåp.

Det måste ta tid att damma allt?

– Det tar sin tid men jag är superpedant så det är ingen fara och jag gillar att ha ordning på allt. Jag har böcker där jag antecknar mina föremål i viss ordning. Alla filmer är kategoriserade så jag lätt kan hittar dem.

Att Patrik är en av två som har dragit igång en filmklubb i Boxholm är ingen överraskning. Men han har även vänner runt om i Sverige och världen som har ett lika stort filmintresse. De pratar med varandra på nätet, träffas på olika mässor i världen och hälsar även på varandra. 

– En gång hade jag besök av en kille från Österrike. Han var överraskad över att en kille i en liten svensk byhåla som Boxholm kunde ha en sådan här stor filmsamling.

Patrik brukar även åka på filmmässor och träffa likasinnade, bland annat har han varit i Florida och träffat filmstjärnor. 

– Jag kollar vilka filmstjärnor som ska komma på mässan och sedan packar jag ner filmer i ryggsäcken där de medverkar. När jag är där signerar de omslagen och vips så har värdet ökat. 

undefined
James Bond-filmerna är signerade av Maud Adams och får sällskap av katten Gustaf på en hylla i köket.
undefined
Patrik åker på mässor, både i Sverige och utomlands, för att både träffa likasinnade och filmstjärnor. Han tar med filmer som skådespelarna får signera.

Vilka är de mest kända du träffat?

– Bland annat Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger och de är ju kända. 

Trots att Patriks lägenhet är full med filmrekvisita, från golv till tak, har han inga tankar på att sluta samla på fler unika ting. 

– Jag förstår ju att jag kanske måste köpa ett hus för att få rum med allt, men det är det värt, skrattar han. 

undefined
Patrik samlar även på äldre porslinsfigurer. Flera av dessa kommer även från filmens värld.
undefined
Gamla klassiska filmstjärnekort.
undefined
Teckna är ett av Patriks intressen för Patrik. Här där han ritat av skräckfilmskaraktären Freddy Krueger.
undefined
Almanackan från 1974 med Snövit hittade Patrik på en loppis. Eftersom han själv är född 1974 blir den kvar på väggen år efter år.
Patrik Lövenhed

Ålder: 49 år

Yrke: Undersköterska, jobbar ideellt på filmklubben Reservoir Dogs i Boxholm.

Intressen: Allt som har med film att göra. Gillar även att teckna och leta efter filmprylar på nätet. 

Reser: Till filmmässor i Sverige och utomlands. Besöker också andra filmentusiaster och pratar film. 

Topp tre filmer: "Svårt men Alien, Titanic och Gilda är trevliga filmer som jag inte tröttnar på". 

Topp tre skådespelare: "Klar etta är Rita Hayworth. Gillar även Marilyn Monroe och Sylvester Stallone". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!