Plats för 100 meter kulturskatt

På fredag anländer 80 flyttlådor med Sven Stolpes unika boksamling till svärsonen Lars Rennerfelt på Stjärnesand. Därmed sluts cirkeln.

På fredag anländer Sven Stolpes svenska samling av böcker till Stjärnesand utanför Malexander. -- Kul att få hem dem igen till Stjärnesand. Vindsvåningens mittendel har blivit ett perfekt rum för ett bibliotek, säger svärsonen Lars Rennerfelt.

På fredag anländer Sven Stolpes svenska samling av böcker till Stjärnesand utanför Malexander. -- Kul att få hem dem igen till Stjärnesand. Vindsvåningens mittendel har blivit ett perfekt rum för ett bibliotek, säger svärsonen Lars Rennerfelt.

Foto:

boxholm2003-07-14 05:12

Sven Stolpes svärson Lars Rennerfelt har tagit initiativ till ett bibliotek på säteriets tidigare oinredda vindsvåning. Sedan en vecka står biblioteket klart med 100 meter hyllor, takfönster och golv i extra kraftigt ekfanér i det 200 år gamla k-märkta huset. Han säger att boksamlingen har varit magasinerad i Karlstad sedan Sven Stolpes bortgång 1996.

-- Min tanke har varit att det skulle vara roligt att återbörda den svenska delen av boksamlingen som omfattar 5 000 band till huset igen. Vi vill gärna hålla den inom familjen.

Värdefulla band såldes

Lars Rennerfelt berättar att hans svärfar köpte Stjärnesand 1961 och bodde här i nästan 25 år. Huvuddelen av boksamlingen hade Sven Stolpe i sitt arbetsrum på husets övervåning. 1985 flyttade dock Sven Stolpe med sin hustru Karin till Filipstad. De båda var då i 80-årsåldern. Dit tog han också med sig alla sina böcker, nästan 12 000 stycken, förutom ett hundratal som såldes på Norrköpings auktionsverk.

-- De som då avyttrades var några av de allra värdefullaste. Bara originalband i förstaupplagor. Jag vet egentligen inte varför han sålde dem, säger Lars Rennerfelt.

De som fanns kvar i Filipstad efter hans svärfars död var olika delar. Den del som nu hämtas hem till Stjärnesand innehåller svensk skönlitteratur från mitten av 1800-talet fram till 1960-70-talet.

-- Sven försökte samla alla svenska skönlitterära författare. Biblioteket innehåller också litteraturvetenskapliga verk och klassisk litteraturhistoria, bland annat Schück & Warburg från början av 1900-talet. Ofta gjorde Sven också anteckningar i marginalen i böckerna.

Voltaire i original

Bland de andra delarna finns det franska biblioteket som också anses vara unikt i Sverige. Det innehåller 4 000 franska böcker fram till och med 1900-talet, bland annat Voltaire i originalupplaga, men inte i originalband.

-- Det har min svåger Staffan Stolpe nyligen lyckats placera på Linköpings universitets franska institution. De fick köpa samlingen för 20 000 kronor.

Det norska och danska biblioteket övertog köparen av huset i Filipstad, medan en mindre del engelsk samt rysk litteratur i engelsk översättning finns i en av Lars Rennerfelts två döttrar, Gabriellas ägo.

Valde bort Vadstena

Lars Rennerfelt hoppas nu att bibliotekets 100 hyllmetrar ska räcka till och räknar dessutom med att hålla en inofficiell invigning någon gång i augusti.

-- Det tar nog några dagar att packa upp allt och jag planerar att bjuda in landshövding Björn Eriksson, lite biblioteksmänniskor och länsantikvarien, säger Lars Rennerfelt.

Det kan nämnas att Sven Stolpe 1984 hade planer på att flytta till Vadstena. Han blev erbjuden plats för sin stora boksamling i Vadstena slott samt en trerummare i centrala Vadstena. Något som orsakade upprördhet i kommunen, både på politisk nivå och bland allmänheten. Det påstods bland att Stolpe gått förbi den normala bostadskön.

Sven Stolpe blev enligt svärsonen ledsen och bitter och valde i stället Filipstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om