Inte att undra på att de båda småföretagarna och samboparet Tom Olefalk och Eva Insulander bjöd sina två anställda Kristina Sjöberg och Erik Halldorf, samt Correns reporter och fotograf på tårta.
- Vi känner oss hedrade. Det är roligt, säger Tom Olefalk om kommunens utmärkelse.
En enig kommunstyrelse beslutade på tisdagen bland flera nominerade kandidater att utse Tistelvind till pristagare för att det har produkter som ligger rätt i tiden, för att det utvecklar sin affärsidé, och för att det satsar på närproducerade råvaror.
Tistelvind mjölksyrar ekologiskt odlade grönsaker. Mjölksyrejäsningen sker i en byggnad med putsad fasad mitt i ett gammalt egnahemsområde på Övre vägen i Fällhagen i Boxholms samhälle. Det är här vi sitter och smaskar i oss tårtan i en trevåningslokal som är mycket ljusare och trivsammare än vad man kanske föreställer sig utvändigt.
Senaste investeringen, som håller på att installeras, är en automatisk lyftanordning som ska ta bort de tyngsta manuella
Tom berättar att byggnaden uppfördes som ett äpplemusteri på 1960-talet, det var vanliga villaägare som gick samman i en ekonomisk förening. Musteriet startades för sent, eller för tidigt, hur man nu ser på det.
- Det var dömt att misslyckas, det var tider för kolsyrat läskevatten, säger Tom.
1994 köpte Tom och Eva kåken av en rörfirman och sedan dess har det åter jäst i lokalerna.
Det som på 1980-talet med hjälp av hushållsassistenten började med tillverkning av 20 kg surkål hemma i Toms och Evas källare har i denna lokal med rationella maskiner vuxit till en årsproduktion på 70 ton av ett dussintal olika mjölksyrade grönsaker. Fortfarande är surkål den enskilt största med en produktion på 30 ton med morötter som näst störst, 15 ton.
- Det är de senaste fem åren som den stora ökningen skett, framför allt försäljningen till dagligvaruhandeln. Tidigare var det mest hälsokostgrossister som vi sålde till, berättar Eva och nämner om regelbunda lastbilsleveranser till ett tiotal olika grossister.
I dag finns Tistelvinds produkter med på Coop Konsums centrala inköpslistor medan de ännu inte kommit in hos Ica centralt. Det hindrar inte företaget från att ha direktförsäljning till många stora Ica-butiker över hela landet.
- Vår stora marknad är Stockholm, säger Tom.
En gång i månaden åker han till huvudstaden och levererar direkt till butiker.
Nya produkter utvecklas ständigt. Just nu jobbas det med en chilisås och en aioli. Kimchi, en koreansk nationalrätt som är en blandning av olika grönsaker och kryddor, togs fram för ett par år sedan och har slagit väl ut.
Grunden för hela verksamheten är den tidigare handelsträdgård som Tom och Eva äger och bor vid i Dyrshagen mellan Boxholms samhälle och Boxholms säteri. De odlar således själva det mesta av de grönsaker som de sedan förädlar. En mellanlagringslokal hyrs i gamla kallvalsverket. Färdigjästa plasttunnor körs dit i truck för att sedan köras tillbaka till musteriet när uppburkningen ska ske.
- Det är ingen optimal lösning, men det är heller inget avstånd. Musteriet kändes stort i början. Vi trodde vi skulle få plats med allt här, men icke, säger Tom Olefalk.
Förutom två fast anställda medarbetare ger Tistelvind i skördetid också säsongsanställningar till en handfull trogna skolungdomar och ytterligare lite inhoppare vid toppar.