Länsrättens beslut innebär att Taxibil i Östergötland övertar färdtjänst, kompletteringstrafik och inomkommunala sjukresor från Boxholms taxi.
Det innebär vidare att Trehörna buss blir helt utan skolskjutslinjer i Boxholm nästa femårsperiod och att Boxholms taxi får något mer skolskjutstrafik än vad det har i dag.
Att länsrätten avslog Boxholms taxis överklagande kan nog ses som lite överraskande med tanke på att kommunen i sitt yttrande över överklagandet medgav "att förfrågningsunderlaget varit otydligt i beskrivningen över hur utvärderingen skulle genomföras".
Länsrätten fäster dock inte någon vikt vid denna otydlighet utan menar i sin bedömning att det inte går att komma till någon annan slutsats än att förfrågningsunderlaget visar att anbudet för beställningscentralen ska utvärderas för sig, trafiken för sig.
- Tråkigt att länsrätten håller fast vid detta, säger Örjan Norrbin, en av de fem delägare i Boxholms taxi.
Han vill för dagen varken svara ja eller nej på frågan om taxirörelsen tänker överklaga vidare till kammarrätten.
- Vi släpper inte det här på något lättvindigt sätt, så mycket kan jag säga, men först ska vi smälta och analysera länsrättens beslut och prata oss samman. Om anbuden räknats ihop hade vi varit billigast och årskostnaden för kommunen hade blivit närmare 150 000 kronor lägre.
Kommunens trafikhandläggare Ingemar Nordström säger att det är ingen nyhet att anbuden för beställningscentralen och trafiken separeras. Den ordningen har rått sedan flera upphandlingsomgångar tillbaka och bakom detta ligger en diskussion om att för konkurrensens skull inte utestänga de företag som enbart sysslar med beställningsverksamhet.
- Sedan är det ju en annan sak att vi inte fått något anbud från denna kategori.
Trehörna buss lämnade fullständiga uppgifter i sitt anbud och överklagar inte. Enmansföretagaren Hans Johansson säger:
- Det går inte att slåss mot en kommun. Jag har tänkt om lite de senaste veckorna och bestämt mig för att satsa lite mer på turisttrafiken i stället.