Sedan 4 december går det två gånger i veckan iväg ett godståg med tio vagnar sågade trävaror från Boxholm till Oskarshamns hamn för vidare färd ut i världen.
Det motsvarar 50-60 lastbilar i månaden.
Det är sent på onsdagseftermiddagen. Det är blaskigt, grått och regn och rusk när järnvägsvagnarna surras och säkras inför avgången från industrispåret på sågområdet klockan 17.
Ändå ler alldeles säkert vädergudarna någonstans för detta är bra för klimatet. Riktigt bra.
- Vi är miljöcertificerade och då ingår det i förpliktelserna att välja det miljövänligaste alternativet när det ser likartat ut på kostnadssidan, säger Kjell Karlson, vd:n för Boxholmssågen.
Det fanns en tid för många år sedan när järnvägen var det dominerande transportsättet för sågade trävaror från Boxholm som ju ligger utmed Södra stambanan. Sedan blev det tvärtom och det med besked.
Innan Rörvik Timber, som Boxholmssågen är en integrerad del av, tog sitt strategibeslut i fjol om att långsiktigt gå över mer på järnväg var de rälsbundna utleveranserna från Boxholm närmast försumbara, ett tåg i månaden.
Järnvägstransporterna är för dyra, hette det under många år.
Nu har pendel svängt. Kjell Karlsson konstaterar att det blivit en rörelse mot mitten, tågkostnaderna har gått ner, lastbilskostnaderna har gått upp.
- Mellan 25 och 30 procent av våra utleveranser räknar vi med ska gå på järnväg i år, uppger Kjell Karlson. Han nämner att det rent planeringsmässigt finns plusfaktorer med tågtransporterna. Arbetsinsatserna vad gäller lastningen kan utjämnas över hela veckan.
På minussidan finns lite merarbete med säkringen av lasten men det är tidsmässigt begränsat. Det är sågverkets egen personal som får ombesörja att den surras enligt de säkerhetsbestämmelser som finns. Vad gäller lastbilarna tar varje chaufför detta ansvar.
- Vi har säkrat möjligheten till tre avgångar i veckan till Oskarshamn, men vi utnyttjar till att börja med två. Det är BK Tåg som sköter denna trafiken medan vi anlitar Green Cargo för timmerleveranserna med tåg till Boxholm. Här har vi gått från 0 till drygt 100 000 kubikmeter toppmätt timmer på bara något år, berättar Tommy Halldin, som är miljösamordnare hos Rörvik Timber.
Bland annat är det stora mängder stormfälld skog i Halland som gått med timmertåg till Boxholm men det kommer också timmer norrifrån.
Per Mernelius jobbar med logistikfrågor inom koncernen och han menar järnvägen är överlägset när det gäller längre och okomplicerade transporter från punkt A till punkt B. Inte minst säkerhetsmässigt. Det kan hända så mycket mer på vägarna än på järnvägen.
Från hamnen i Oskarshamn skeppas trävarorna ut i världen, till bland annat Mellanöstern, Asien och Nordafrika. Minst 70 procent av den tall som sågas i Boxholm exporteras.
Kalmar, Mönsterås, Göteborg, Norrköping och Lysekil är andra hamnar som utnyttjas, men de stora volymerna går till Oskarshamn.