Sassi - en spännande succé

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2006-12-09 00:00

-Hon har blivit en succé, har kommunchefen Göran Lundström hörts yttra och kollegorna på skolan lägger gärna ut texten om vilken spännande människa denna Sassi är.

En spännande bakgrund har hon hur som helst. Sassi föddes och tillbringade sina första 19 år i Bolivia. Därefter blev det studier och jobb i Tyskland i nio år.

Träffade svensk man

Så träffade hon en svensk man, västgöten Magnus Samuelsson, som i likhet med Sassi hade jobbat flera år i Tyskland. De gifte sig och Magnus sökte och fick jobb som säljledare på Väderstad-Verken.

Sassi satt i sin ensamhet i det nyinköpta huset i Sommen och kunde varken språket eller kände någon människa. Nu tio månader senare är det helt annorlunda.

-Jag intensivläste svenska under en månad i Stockholm. Gick en kurs på förmiddagen och en på eftermiddagen, så sedan mars talar jag svenska, berättar hon.

Allting har dock ett pris, även språkbegåvning.

-Jag har aldrig varit så trött efter jobbet som här i Sverige. Jag pratar jättemycket på dagarna och eftersom jag hela tiden talar svenska måste jag koncentrera mig så oerhört.

Påminner om kurator

Sassis entré på den svenska arbetsmarknaden skedde på Lagmansskolan i Mjölby där hon i våras arbetstränade hos kuratorn Camilla Borkman som Sassi är så tacksam över att ha fått känna. Hon påstår att Camilla lärt henne allt om hur det funkar i Sverige.

Arbetet som socialpedagog påminner om kuratorns, men är bredare än så. Socialpedagogen finns med på raster och lektioner och är mer involverad i alla elever än några stycken.

Ändå går mycket av Sassis tid åt till att ha samtal på tu man hand med enskilda elever och med deras föräldrar. Mer än vad som är tänkt, kanske, eftersom skolan för närvarande saknar kurator (även om det inte bara är Sassi på skolan som arbetar med denna typ av elevvård).

Svårt att behärska sig

Sassi leder en tjejgrupp med 14 högstadieelever som har ett eget rum att träffas i på elevens val

-Det är viktigt för tjejer i denna ålder att få sitta och prata om tjejsaker utan att ha killar runt om sig och att de har en vuxenkontakt att vända sig till.

Sassi säger att hon har mycket tålamod och att det går åt i ett jobb som detta.

-Men jag har också temperament. Jag har jättesvårt att kontrollera mig när någon elev går över gränsen för vad som rimligen ska kunna accepteras.

I Bolivia måste man, säger Sassi, som kvinna visa temperament och bita ifrån. Annars överlever man inte. Särskilt inte om man som hon är vit.

Sassi har flera års erfarenhet av att jobba på tyska skolor. Hon föredrar den svenska. I Tyskland tycker hon att det är för strängt och ogillar att lärarna har makt att kränka enskilda elever. Föråldrade staffmetoder som inte förbättrar eleverna, tvärtom, används. I Bolivia är det ännu värre.

Sassi skulle dock vilja ge den svenska lärarkåren lite större befogenheter. Ett mellanting av Tyskland och Sverige skulle vara bra.

I stort sett stormtrivs hon dock efter en första termin på Stenbockskolan. Hon tycker det är väldigt positivt att all personal stöder varandra.

Och så har hon lärt sig att fika, det förekom inte på de tyska skolorna.

Aktuell som: Avslutar snart sin första termin som uppskattad socialpedagog (tjänsten är ny) på Stenbockskolan i Boxholm.

Ålder: 30 år.

Bor: Villa i Sommen.

Familj: Maken Magnus Samuelsson och katterna Selim och Soltan.

Utbildning: Socionomexamen i Tyskland. Är snart klar med en vidareutbildning till familjeterapeut i Tyskland.

Ser helst på tv: Spansk och tysk tv. Anser att svensk tv är dålig, men älskar Antikrundan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om