Satsa mer på Boxholms ungdomar

-- När jag växte upp fanns det fredags- och lördagskafé där alla ungdomar samlades. Dagens ungdomar i Boxholm har ingen samlingsplats. Satsa mer på dem!

När Britt-Marie Lövgren växte upp fanns det en samlingsplats för Boxholms ungdomar. Nu kämpar hon för att även dagens ungdomar ska få lokaler där de ska kunna träffas och umgås. Bild: MIKAEL SVENSSON

När Britt-Marie Lövgren växte upp fanns det en samlingsplats för Boxholms ungdomar. Nu kämpar hon för att även dagens ungdomar ska få lokaler där de ska kunna träffas och umgås. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Boxholm2004-10-28 07:45

Det säger Britt-Marie Lövgren, Boxholmsbo och en av de föräldrar som drev ungdomskafeteria på Storgatan. Efter att ha varit öppen i flera år stängdes Ungdomskafeterian efter skol-avslutningen i somras.

Eftersom fritidsgården på Stenbockskolan också är stängd finns det inte längre något ställe där Boxholms ungdomar kan träffas och umgås.

Inget betungande

Det upprör Britt-Marie Lövgren. Inte för hennes egen del, hon har vuxna barn. Men Britt-Marie vill gärna se till att ungdomarna har en lokal för sig själva och att även de föräldrar, som skulle vilja gå en runda på stan en fredags- eller lördagskväll och kolla vad deras barn gör ute, har en samlingspunkt

Britt-Marie Lövgren har jobbat i flera år som behandlingsassistent, men nu är hon förtidspensionär. Hennes före detta jobb har dock ingen koppling till hennes engagemang och vilja att stödja ungdomar.

-- Att ställa upp ett par gånger i veckan och jobba på kafeteria eller gå runt på stan är inget betungande. Man behöver inte ha någon speciell utbildning för det, bara sunt förnuft. Ungdomar är härliga och umgänge med dem ger så mycket tillbaka, säger hon.

Svårt att hitta "någon"

Ungdomskafeterian startades av en förening, Young Voice, som bildades för att kunna ta hand om kafeterian och ordna aktiviteter för ungdomar. I början fick föreningen också EU-stöd från Leader Sommenbygden, men när dessa pengar tog slut var det svårt att betala för lokalerna.

-- Vi försökte få hjälp från kommunen och jag pratade några gånger med kommunalrådet Per-Arne Larsson, bland andra. Men vi fick aldrig konkret hjälp. Bara löfte att "någon" ska ta tag i detta, säger hon.

Hon anser att ungdomar egentligen helst behöver ha större lokaler än de på Storgatan, där det var bara två rum och en liten kokvrå.

-- Det var trångt. Och när det kommer 15 eller 20 killar då är det svårt för tjejer att ha något eget. Jag hoppas att kommunen ska inse hur det är viktigt att satsa på ungdomar. Enligt BRÅ i Boxholm har skadegörelser i samhället minskat under de åren som ungdomskafeterian var öppen, säger hon.

Britt-Marie Lövgren undrar över när den där "någon" som ska ta itu med ungdomslokaler äntligen ska visa sig och börja med jobbet. Enligt Per-Arne Larsson behöver hon inte vänta så länge.

-- Jag förstår Britt-Marie, men för oss på kommunen var det inte så lätt att göra något konkret så snabbt. Men tack vare henne och att hon ligger i så hårt har vi hållit frågan levande. Nu försöker vi i samarbete med det ungdomsråd som är på gång att bildas att hitta några bra lokaler för Boxholms ungdomar, säger Per-Arne Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om