SJ kan inte rimligen ha varit byggherre för vägen, skriver miljödomstolen i Växjö i sin dom. Det är snarare Boxholms AB som har haft samordnande ansvar för såväl väg- som broentreprenaden.
Den västra tillfartsvägen till bron ligger på den förorenade marken på sågområdet i Boxholm. Det handlar om en begränsad del av området där det tidigare låg ett impregneringsverk.
Som Corren tidigare har rapporterat ser länsstyrelsen så allvarligt på de föroreningar som finns i impregneringsområdet att en storsanering snarast måste ske.
- Det är impregneringsplatsen som är vårt huvudintresse, säger länsstyrelsens projektledare Elisabeth Omsäter, men det finns kopplingar till vägbankarna. De måste undersökas.
Bron uppfördes 1976. I avtalet mellan SJ och Boxholms AB framgår att vägbron utfördes genom SJ:s försorg och på dess bekostnad, menar länsstyrelsen. Därför är det SJ:s skyldighet att kartlägga föroreningarna.
Men Statens järnvägar har aldrig varit verksamhetsutövare, menar SJ i sitt överklagande till miljödomstolen.
Miljödomstolen konstaterar tur att vägbron byggts för järnvägstrafikens behov av planskild korsning, men också för att ge Boxholms bruk en anslutningsväg till Malexandervägen. SJ har uppfört bron, men vägbankarna ingår i vägentreprenaden. Rimligen har Boxholms AB haft det samordnade ansvaret för både väg- och broentreprenaden.
Länsstyrelsen tänker inte överklaga domen.
- Nej, men det är angeläget att undersökningen görs. Vi ska diskutera även vägbankarna med de företag som ska undersöka impregneringsplatsen, säger Elisabeth Omsäter. Vi vet ju inte säkert att bankarna är förorenade.
Ska ni söka någon annan ansvarig?
- Boxholms AB är med i diskussionerna om impregneringsplatsen. Steg ett är att hitta en lösning den vägen. Fungerar inte det, så kanske steg två är ett föreläggande.