Eva Bremer från Boxholm är fortfarande upprörd när hon pratar med Corren om det som inträffade på natten till måndagen.
-- Nu, när det är mycket som förändras inom sjukvården i hela länet, är det viktigt att saker och ting fungerar från början. Det får inte bli så att man ringer och ringer och inte får hjälp någonstans, säger Eva Bremer.
När Adam vaknade klockan halv tolv på söndagsnatten hade han fått kruppanfall och mådde så dåligt att Eva inte vågade lita på medicinen och vänta på vad som skulle ske.
Hon ringde till Motala lasarett på ett telefonnummer som stod i ett informationsblad från landstinget. På andra sidan luren svarade en automatisk telefonsvarare att man ska ringa till sjukvårdsupplysningen i stället. Telefonsvararen upplyste även om det nya numret.
-- Redan då tyckte jag att det var dåligt. Om man ringer jouren är man ofta stressad och har inte penna och papper till hands. Man borde ha blivit omkopplad direkt, säger hon.
När Eva Bremer till slut fick kontakt med personal på sjukvårdsupplysningen i Östergötland blev det inte så som hon hade hoppats.
-- Jag fick först ett råd att testa kruppmedicin. Sonen var så dålig och det var ett så jobbigt anfall att jag helt enkelt inte vågade vänta. När barnet får medicin tar det ett par timmar innan medicinen verkar, säger Eva.
Adam hade det fruktansvärt jobbigt med andningen, enligt Eva som ville ha snabba besked. Men personen på sjukvårdsupplysningen visste inte vart Eva skulle åka med sin son.
-- Jag var både upprörd och arg. Man ringer sjukvårdsupplysningen och får svaret att de inte vet vart patienten ska åka. Detta får inte hända, säger hon.
Eva Bremer har fyra barn och alla har eller har haft krupp, så hon har erfarenhet. Enligt henne inträffar ett kruppanfall normalt cirka två timmar efter att barnet lagt sig, vid 21--22-tiden, och då kan man mycket väl prova att medicinera själv innan man tar kontakt med sjukvården.
Men så var det inte fallet i söndags och Eva beslutade snabbt att åka till akuten i Motala. Hon bad personen på sjukvårdsupplysningen att meddela akuten om detta. För säkerhets skull ringde hon även akuten för att säga att hon var på väg dit.
-- Adam fick hjälp där och allt slutade bra. Det är inte synd om oss, men jag tänker på de äldre och ensamma, sjuka människor som inte vet vad de ska göra. Det är oroande att man ska behöva ringa hit och dit och inte få något ordentligt svar, säger Eva Bremer.