Boxholms nämnder måste sluta med att leva över sina tillgångar. Kraftfulla åtgärder måste vidtas.
Detta är ord och inga visor från kommunens förtroendevalda revisorer som till två tredjedelar är av samma partifärg som det styrande partiet, socialdemokraterna.
Kommunen gjorde förra året ett plusresultat på 600 000 kronor. Om budgeten hade hållits skulle resultatet i stället ha blivit ett överskott på 2,7 miljoner kronor.
Revisorerna tycker att det lagstadgade balanskravet bara uppfylls med tvekan. Framför allt ser de nödvändigheten av ett trendbrott. De senaste nio åren har nämndernas verksamheter gått back mot budget, senast med 3,9 miljoner kronor.
Det är i första hand de två tunga nämnderna, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden (vård, skola och omsorg om man så vill) som har bekymmer med att hålla sina budgetar.
"Dessa nämnders ansträngningar för att anpassa verksamheten till fastställda budgetramar har ej varit tillräckliga. Kraftfulla åtgärder måste vidtas", skriver revisorerna.
Revisionsberättelsen behandlades i kommunfullmäktige på måndagen.
Lena Lundman, kommunrevisionens socialdemokratiske ordförande, påpekade från talarstolen att revisorerna såg med allvar på vissa omständigheter och att några av deras skrivningar skulle ses som kritik, vilket på revisorsspråk är första graden av klander (mildare än anmärkning).
Per-Åke Agnevik (c) frågade Per-Arne Larsson (s) vad han tänkte vidta för kraftfulla åtgärder och Levi Eckeskog (kd) oroades över att det skulle bli ett tioårs-jubileum i underskott för nämndernas verksamhet.
Per-Arne Larsson såg det som omöjligt att här och nu precisera åtgärderna.
Han lovade ändå att man från den politiska ledningens sida skulle göra allt vad man kunde för att få en bättre kostnadskontroll, men han trodde samtidigt att det i alla fall på sikt är offensiva satsningar som är bästa vägen att stärka kommunens ekonomi.
Både Larsson och Mikael Palm (v) irriterade sig på att de borgerliga ensidigt lyfte fram de negativa elementen i kommunens ekonomi.
-- Varför inte istället tala om att det nu är sexårsjubileum för ett potivt bokslut, sa Larsson och påminde om de kamerala svårigheter som finns för en kommun.
-- Det är klipp stört omöjligt att budgetera rätt när det gäller individ- och familjeomsorgen, hävdade han.
Just denna del av socialtjänsten har ett tungt år bakom sig. Socialbidragskostnaderna har ökat, antalet placeringar på behandlingshem och liknande har ökat både för vuxna och barn, och personalen har haft en hög arbetsbelastning.
Samtidigt som kommunens bokslut behandlades tog också fullmäktige beslut om budgetramar för år 2006. Dock inte i enighet. Moderaterna ville ge barn- och utbildningsnämnden en miljon mer på bekostnad av socialnämndens verksamhet för äldre och handikappade. Det fick man dock inte gehör för från något annat parti.
-- Jag tycker inte att kommunen ska vara snåla mot oss åldringar, men det får inte ske på bekostnad av barn och ungdomar, deklarerade pensionären Stig Johansson (m).
Den största uppräkningen får individ- och familjeomsorgen som får 10 procent mer att röra sig med 2006 än 2005. Räddningstjänsten (där det finns utbildningsbehov som måste tillgodoses) får den näst högsta höjningen, med 5,2 procent, följt av barn- och utbildningsnämnden, 3,6 procent.