- Vi ser det här som rätt allvarligt faktiskt, säger Bo Silén, socialdirektör på länsstyrelsen.
Länsstyrelsens sociala enhet gjorde förra hösten tillsynsbesök på Boxholms senast byggda servicehus, Svalan, ett så kallat särskilt boende.
Brister uppdagades och socialnämnden fick en hemläxa på fyra punkter.
*Alla larm inom särskilt boende ska besvaras och åtgärdas.
*Personer som bor inom särskilt boende ska själva få bestämma när de ska stiga upp och gå till sängs.
*Personer som bor inom särskilt område ska själva få bestämma när och hur ofta de ska duscha.
*Bemanningen nattetid ska dimensioneras så att personalen kan förekomma/förhindra att boende går in och stör varandra och att de personer som behöver hjälp med att vändas får den hjälpen utifrån sina individuella behov.
Länsstyrelsen har på olika sätt följt upp hur socialnämnden klarat att komma tillrätta med dessa brister. Myndigheten har i sommar i ett beslut summerat sin uppföljning och skriver att "de boendes larm nu besvaras inom rimlig tid, övriga brister kvarstår".
Underkänt således på tre av fyra punkter och länsstyrelsen är skarp i sina formuleringar:
"Tidigare påtalad brist beträffande ett rutinstyrt arbetssätt som inte är individuellt anpassat kvarstår vilket länsstyrelsen anser vara både oacceptabelt och allvarligt".
Länsstyrelsen konstaterar att det finns svårigheter att få personalen att arbeta efter nya rutiner och att det finns en "kultur" bland viss personal som är svår att bryta, men att det är nödvändigt att göra det.
Länsstyrelsen anser att arbetsledarens stora ansvarsområde med 70 underställd personal inte ger förutsättningar för det nära ledarskap som krävs för att förändra arbetssätt.
Länsstyrelsens bedömning är vidare att det finns ett behov av personalförstärkning på kvällstid för att tillgodose enskildas behov av ett flexibelt sänggående efter önskemål.
Allt är dock inte surt från länsstyrelsens sida. Tillsynsmyndigheten skriver:
"Efter de genomförda uppföljningsbesöken gör länsstyrelsen bedömningen att ett förbättringsarbete har påbörjats bland annat genom arbetet med "etikgrupper" med värdegrundsdiskussioner för att flytta fokus till den enskildes behov".
Omsorgschefen Rozita Hedqvist tycker att länsstyrelsens kritik är tydlig och begriplig och menar att delvis så bottnar problemen i både brist på baspersonal och chefer. Samtidigt menar hon att det görs och gjorts framsteg.
- Det framgår inte av rapporten, men länsstyrelsens socialkonsulent har hållit med mig om att på Svalan 1, som är ett demensboende, så har det gjorts tydliga förbättringar på kort tid. En sådan här rapport blir väldigt avhängig av vilka personer länsstyrelsen pratat med.
Rozita Hedqvist håller med länsstyrelsen om att cheferna har för stora ansvarsområden, men hon menar att det är en politisk resursfråga.
Omsorgschefen tror att många av de boende skulle må bra av att komma senare i säng även om det är få klagomål i dag.
- Med mer personal på kvällarna kan vi ha mer kvällsaktiviteter som håller de boende uppe och då sover de bättre på natten. Många äldre vistas för många timmar i sängen och då blir det en ond cirkel. De blir oroliga för de kan inte sova tolv timmar i sträck.