Socialtjänsten hade kopplats in för att stötta familjen. Pojken hade även samtalskontakt med skolans kurator och skolsköterska, dock inte tiden före sin bortgång eftersom han inte ska ha upplevt att han hade något behov av det. Trots det utförde pojken ett självmordsförsök som ledde till att han avled på sjukhus dagen efter.
Brist på rutiner
I maj i år genomförde Socialstyrelsen och Skolinspektionen en tillsyn på den berörda skolan och intervjuade chefer och personal på Elevhälsan. Bedömningen visade att det fanns flera brister.
IVO, som senare tog över ärendet, konstaterade bland annat att skolhälsovården saknade skriftliga processer och rutiner som beskrev hur samverkan ska bedrivas med övrig hälso- och sjukvård, till exempel BUP. Elevhälsan har själva noterat detta som ett förbättringsområde.
IVO ansåg också att det var en brist att samverkan mellan skolhälsovården och övrig hälso- och sjukvård inte var tydlig och att det finns risk för att elever inte får rätt vård och behandling och därav kan drabbas av vårdskada.
Blir ett sår
Barn- och utbildningschef Gösta Högberg poängterar att skolan aldrig kritiserats för vållande av pojkens död. Han säger också att man i samband med elevens bortgång gick igenom händelsen noggrant med experter inom krishantering.
– Det har ältats självklart och det blir ett sår varje gång det kommer upp både hos föräldrar och skolpersonal.
Enligt Gösta Högberg har Boxholms kommun, med facit i hand, inte kunnat se att de hade kunnat göra något annorlunda för att förhindra den tragiska händelsen.
Senast i mars nästa år ska åtgärderna för de påtalade bristerna ha redovisats till IVO.
– De flesta delarna är redan klara så det blir inga problem med att sätta ihop materialet till utsatt datum, säger han.