Skolors problemska undersökas

Barn- och utbildningsförvaltningen måste undersöka arbetsbelastningen, sjukfrånvaron och personalomsättning inom verksamheten för att bedöma eventuella samband mellan dessa.

Boxholm2003-09-06 06:03

Det skriver bland annat Arbetsmiljöinspektionen, som i våras tillsammans med representanter för försäkringskassan besökte skolor och förskolor i Boxholms kommun. Under 2000--2003 genomför Arbetsmiljöinspektionen ett antal kontroller vid skolor i Östergötland och Sörmland med inriktning mot negativ stress. Besöket hos Boxholms kommun var ett led i detta arbete.

Arbetsmiljöinspektionen noterar att det är en relativt hög sjukfrånvaro bland de anställda inom skolan och barnomsorgen i Boxholms kommun. Det finns också flera anställda som är sjukskrivna med symptom på "utbrändhet" vilket kan vara arbetsbetingad. Bland lärarna på högstadiet är personalomsättningen hög och detta innebär en extra belastning för både skolledning och övrig personal.

Arbetsplatser saknas

Arbetsmängden har ökat under de senaste åren och upplevelse bland de anställda av att "aldrig hinna med alla viktiga arbetsuppgifter" ger viktiga signaler om risk för ohälsa och sjukskrivning. Arbetsmiljöinspektionen konstaterar även att förvaltningsledningen inte har fått fullständig information om ohälsan inom verksamheten.

Därför vill Arbetsmiljöinspektionen att förvaltningsledningen undersöker sjukfrånvaron samt hur den påverkas av arbetsbelastningen och personalomsättningen. Därefter ska förvaltningen skriftligt redovisa sina bedömningar och åtgärder.

Arbetsmiljöinspektionen konstaterar också att lärarna vid Åsbo skola inte har tillgång till arbetsplatser, som behövs för deras arbetsplatsförlagda tid i skolan. Arbetsmiljöinspektionen kräver att förvaltningsledningen ska bedöma behovet av lärararbetsplatser inom varje enhet i kommunen samt att skyddsombud medverkar i bedömningen. Förvaltningsledningen måste senast den 1 oktober redovisa till Arbetsmiljöinspektionen vilka åtgärder den har vidtagit för att rätta till samtliga angivna brister.

Agneta Bergqvist, förvaltningschef, säger att hon just i dagarna förbereder statistik på sjukfrånvaron, men för vissa påpekande från Arbetsmiljöinspektionen finns det enkla förklaringar:

-- Vårt datasystem kan inte räkna ut sjukfrånvarostatistik och detta måste göras manuellt. Därför är det inte lätt att alltid ha den statistiken. Personalomsättningen på högstadiet måste vara hög eftersom vi måste uppfylla krav att söka och i första hand anställa behöriga lärare, säger hon.

Enkät som hjälpmedel

Att lärarna vid Åsboskolan saknar arbetsplatser är inget helt nytt problem, men just nu har Åsbo skola mycket fler elever än det brukar vara. Enligt Agneta Bergqvist finns det några idéer hur man kan förbättra situationen men något utbyggnad av skolan blir det inte.

En enkät till de anställda inom skolan och barnomsorgen ska hjälpa förvaltningsledningen att ta reda på samband mellan sjukfrånvaron och arbetsbelastningen. Alla anställda inom verksamheten brukar varje år svara på en enkät med frågor om trivsel på jobbet. Men den här gången ska det finnas även extra frågor om personalens hälsa samt arbetsbelastningen, enligt Agneta Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om