Skönt att bara få vara Eva

De gångna tio åren har varit en tuff period. Men Eva Karlsson (s) skulle aldrig vilja vara utan dem. Så sammanfattar hon sin period som Boxholms kommunalråd.

Eva Karlsson (s) lämnar snart sitt höjdarjobb i Boxholm. Men hon är inte ledsen för det. Hon får ett annat toppjobb i stället. Som ordförande i Östsams styrelse. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Eva Karlsson (s) lämnar snart sitt höjdarjobb i Boxholm. Men hon är inte ledsen för det. Hon får ett annat toppjobb i stället. Som ordförande i Östsams styrelse. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Foto:

Boxholm2002-12-10 06:36

-- Som förtroendevald i en så liten kommun som Boxholm möter man många människor och kommer dem väldigt nära. Då ser man också mycket tydligare hur våra politiska beslut påverkar vanligt folk, säger Eva Karlsson, som är född och uppvuxen i Boxholm.

Det har givetvis både nackdelar och fördelar. Det kan kännas tungt och ensamt om alla i omgivningen bara pratar politik.

-- Även i privata sammanhang har det ofta varit fokus på mig som kommunalrådet och det har känts svårt att få vara bara Eva Karlsson. Många glömmer att även en politiker ibland vill slippa prata om sitt jobb, säger hon.

Men för Eva Karlsson väger fördelarna ändå mycket tyngre.

-- Det har också varit roligt och stimulerade. Jag har blivit insatt i en massa saker och skapat ett kontaktnät som är värt mycket.

EU satte fart

Trots att hela 90-talet präg-lades av arbetet med besparingar inom den kommunala sektorn ser Eva Karlsson en hel del ljusa punkter. Sveriges medlemskap i EU lyser nog starkast. Då kom Boxholm med i olika EU-projekt vilket satte fart på näringslivet, föreningslivet och mycket annat.

-- Vi började samarbeta med andra kommuner samt föreningar och startade flera gemensamma projekt. Som till exempel skidklubbstugan, Lärcentret, bredbandsutbyggnaden, Skådemagasinet. Inget av det här skulle vi kunna klara själva, säger hon.

Mer samarbete

Med EU-medlemskapet förändrades också kommunalrådets roll. Det blev oerhört viktigt med engagemang och arbete även utanför den egna kommunen. Men målet blev detsamma. Det var Boxholm som skulle gynnas.

-- Samarbetet med andra kommuner och även andra regioner gynnar inte bara kommunen som arbetsgivare utan även alla andra i Boxholm, säger Eva Karlsson.

Skådemagasinet, där länets stora museer ska bevara och visa upp en del av sitt material, är det senaste exemplet på ett sådant samarbete. Om allt går enligt planerna ska ett tiotal personer få jobb, turismen ska öka och det kan ge många andra positiva effekter, hoppas Eva Karlsson.

Pendeln lyfte

Om hon skulle bli tvungen att välja en insats som var det allra roligaste för Boxholm under de senaste tio åren skulle hon inte tveka. Pendeltåget.

-- Pendeln lyfte Boxholm. Tåget är viktigt både för kommuninvånare och för arbetslivet här. Statistiken visar att 500 fler pendlar ut än in. Det visar att folk väljer att bo i Boxholm oavsett var de jobbar.

Trots det har antalet invånare sjunkit stadigt i Boxholm under de senaste tio åren. Kan man inte göra något åt det?

-- Det är en trend i hela landet att folk flyr landet och flyttar till stora städer. Boxholm är inget undantag. Vi har satsat på kommunikationer, på hög utbildning på distans, förenings- och kulturliv. Vi ser också att många väljer att flytta tillbaka efter sina studier i stora städer.

Små klasser

Har de många besparingarna inom den offentliga sektorn kanske skrämt i väg vissa potentiella kommuninvånare?

-- Det tror jag inte. Trots att vi sparat har vi prioriterat skola, vård och omsorg. När vi pratar om skolan då är det viktigt att påpeka att våra klasser har mellan 13 och 26 elever. Vi satsar också på en stor ombyggnad av Stenbockskolan. Det är synd att man glömmer det som är bra.

Eva Karlsson har inte svårt att välja de allra jobbigaste arbetsuppgifter som hon fått på sitt bord som kommunalråd. Det är krishantering efter två tragiska händelser: den stora branden på torget och polismorden i Malexander.

Positivt också

-- Man tänker egentligen inte att även det ingår i mitt uppdrag. Det var svåra saker. Branden hade dock även något positivt, vi fick ett nytt bibliotek och ett nytt torg.

Under de här åren har flera högre tjänstemän hastigt och under viss dramatik slutat sina anställningar. Kunde kommunen som arbetsgivare ha handlat annorlunda?

-- Efteråt är det alltid lätt att säga att det kunde göras si eller så. Men jag tycker inte att vi har gjort något fel. Vår kommun är en liten arbetsplats och det finns inget utrymme att förflytta folk eller att skapa helt nya arbetsplatser. De som inte fungerar slutar.

Utan fallskärm

Får du någon gigantisk fallskärm eller pension nu när du slutar?

-- Nej, eftersom jag inte blir utan jobb blir det inget av vare sig det ena eller det andra.

Efter nyår börjar Eva Karlsson med sina nya politiska uppdrag, som ordförande i Östsams styrelse och som landstingsledamot. Det ser hon fram emot.

-- Östsam har en viktig funktion att fylla. Det ska skapas ett samarbete för att slippa dubbelarbete och för att saker och ting ska gå enklare och smidigare. Vi ska marknadsföra hela regionen vilket ska gynna även alla enskilda kommuner.

Eva Karlsson kommer att jobba 80 procent på sitt nya jobb vilket innebär att hon ska vara ledig en dag i vecka. Något som hon länge har längtat efter. Hennes prioritering är solklar. Det är familjen och vänner som hon ska ägna sin lediga tid åt. Nu blir det också lättare att vara sig själv på hemmaplan när uppdraget inte är så lokalt fokuserat.

-- Det blir skönt att bara få vara Eva och göra det som jag känner för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om