Skrothantering närmare bostäder

Ovako vill skapa en ny skrotplatta i Boxholm. Det blir i ett känsligt läge med bostäder nära inpå åt två håll. Även golfbana och fotbollsanläggning blir grannar.

BOXHOLM2008-06-25 00:00

Den föreslagna platsen är belägen mellan finvalsverket och Svartåvallen.

Till småhusvillorna på Övre vägen är avståndet 100-150 meter. Åt det motsatta hållet finns det bostäder och café med trädgårdsservering i Flemminge herrgård på cirka 200 meters avstånd.

Enligt byrådirektör Britta Andersson på länsstyrelsens miljöskyddsenhet vill företaget flytta skrothanteringen till den nya platsen av framför allt säkerhetsskäl.

13 lastbilar per dag

Nu sker skrothanteringen, med lossning från lastbilar och lastning på järnvägsvagnar, på baksidan av finvalsverket. Den sida som vetter mot Svartån.

- Där är det trångt och det är en svår trafiksituation. Säkerhetsmässigt för dem som arbetar med skrothanteringen är det inte alls bra och risken för olyckor är också en fara för den yttre miljön, säger Britta Andersson om vad som sagts från företagets sida om motivet för att flytta verksamheten.

På skrotplattan sker inleverans av 13 billaster i snitt per dag med skrot som sedan lastas om och fyller 6-7 järnvägsvagnar. Dessa transporteras till Smedjebacken där det smälts ner och återanvänds i Ovakos stålverk.

Eftersom valsverken i Boxholm får ämnen (råstål) för valsning från Smedjebacken på järnvägsvagnar kan skrotet gå med på returfärden till Smedjebacken.

Metaller i marken

Vad som är kontroversiellt med den nya etableringen är att marken (jordbruksmark i dag) föreslås få ett bärlager av svartslagg (restprodukt vid ståltillverkningen).

Det innebär att marken belastas med en betydande mängd metaller, framför allt krom. Enligt den miljökonsekvensbeskrivning som SGI (Statens geotekniska institut) gjort åt företaget bedöms dock miljöpåverkan genom utlakning till grundvatten eller ytvatten som liten.

Är det slaggen i marken eller bullret från skrothanteringen som är det svåra sett med länsstyrelsens miljöögon?

- Det är både och. För företaget är kanske detta med slaget som bärlagermaterial inte avgörande för verksamheten, det går ju att byta ut mot grus så klart även om det är en kostnadsfråga. Det är i så fall knepigare med bullret, det går att bullerdämpa med olika åtgärder bara till en viss gräns, säger Britta Andersson.

Boxholms miljö- och hälsoskyddsnämnd har i ett yttrande efterlyst mer information om bullerberäkningarna och tänkt bullerskydd.

Är inte det valda läget för känsligt för störningar gentemot omgivningen?

- Det är ett ganska öppet läge, det är det ju, men väldigt mycket beror på hur Ovako utformar anläggningen för att dämpa bullret. Länsstyrelsen har inte gjort något ställningstagande ännu, svarar och betonar Britta Andersson.

Ett samrådsmöte äger rum i Boxholm 4 juli med möjligheter för allmänheten att ställa frågor. Företaget är inbjudare. Britta Andersson ser mötet som jätteviktigt för att pejla opinionen bland berörda grannar och andra.

...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om