Snilleblixt gav 112 000 kronor

Jan Lundberg, 59 år, har kommit på att  avgasfläkten får stängas av när produktionen på valsverket inte är i gång. Hen belönas med 112 000 kronor för det, medan hans arbetsgivare Fundia AB sparar 520 000 kronor om året. Bild: ÅKE KARLSSON

Jan Lundberg, 59 år, har kommit på att avgasfläkten får stängas av när produktionen på valsverket inte är i gång. Hen belönas med 112 000 kronor för det, medan hans arbetsgivare Fundia AB sparar 520 000 kronor om året. Bild: ÅKE KARLSSON

Foto: Fotograf saknas!

Boxholm2004-12-29 00:00

Jan Lundberg får företagets högsta belöning som årets förslagsställare. Han jobbar på valsverket där man valsar specialprofiler av stål. Valsningstemperaturen ligger på 1 200 grader, men på kvällen och helgerna, när produktionen inte är i gång, sänks temperaturen i valsningsugnen till 800--900 grader.

Fläkt kan stängas

När valsningen pågår bildas också avgaser som drivs bort med hjälp av en avgasfläkt genom en stor avgaskanal. Det som Jan Lundberg har kommit på är att den stora fläkten kan stängas av på natten och helgerna, det vill säga när temperaturen i ugnen sänks och när det inte pågår någon produktion.

Hans förslag kom för drygt två år sedan och Jan Lundberg testade först under flera månader hur detta skulle fungera. Den perioden jobbade han nattskift var tredje vecka och kontrollerade processen.

Allt gick jättebra. Fast från början trodde ingen på företaget att det hela skulle kunna fungera så som Jan hade tänkt sig.

-- Idén kom när den stora fläkten gick sönder och när vi skulle släcka ugnen helt och hållet för att reparerar fläkten. Men i stället för att släcka ville jag bara sänka värmen och testa hur det gick utan fläkt.

"Självdraget" räckte

Och testerna visade att det räckte med "självdraget" när värmen i ugnen var mellan 800 och 900 grader. Nu sparar företaget 520 000 kronor om året genom att stänga av fläkten på nätterna och under helgerna.

-- Så mycket pengar gick till elektricitet och olja som användes för att driva fläkten även utanför produktionstid, säger Jan.

Jämfört med den stora vinsten kunde företagets belöning ha varit mer generös, tycker Jan Lundberg, särskilt med tanke på att drygt hälften av hans 112 000 kronor ska ätas upp av skatten. Men han är inte sur för det.

-- Det känns bra att företaget har uppskattat mitt förslag. Pengarna som blir över efter skatten räcker ändå till en lång resa tillsammans med hustru, säger Jan.

Eftersom hans första förslag gjorde en sådan succé har han börjat fundera mer på hur företaget kan spara pengar och kommit ytterligare på ett förslag. Vad det handlar om? Det får vi kanske veta nästa år om det vill sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om