-- Barn- och utbildningsnämnden presenterade ett enigt förslag om skolans nedläggning, som bara centern reserverade sig mot. Det är klart att man då tror att partierna vill fullfölja sitt eget förslag, sa Per-Arne Larsson.
Hans antagande visade sig vara fel. Till budgetbehandlingen i kommunstyrelsen hade moderaterna och kristdemokraterna ändrat sig och på kommunfullmäktiges sammanträde hade också vänsterpartiet svängt, om än bara lite grand. Partiet har inte gått ifrån nedläggningsförslaget men vill se ett bättre beslutsunderlag.
Sammanträdet hölls i Folkets hus och när ledamöterna kom dit stod tiotals vuxna och barn från Malexander utanför med stora skyltar där de vädjade för sin skola.
Många närvarade också tillsammans med sina barn på sammanträdet och Inger Carlsson presenterade, på ett mycket känslosamt och personligt sätt, ett medborgarförslag, som gick ut på att Malexanders skola ska räddas, .
Som Corren berättade i går begärde de borgerliga partierna samt vänsterpartiet återremiss på budgeten och fick igenom det.
De ville ha ett bättre underlag inför ett beslut om Malexanders skola och se konkreta uträkningar för elevers resekostnader och för de eventuella besparingsvinsterna om skolan läggs ned.
-- Det är viktigt att veta vad lilla Kalle kostar när han går i Malexanders skola och vad han kostar när han går på Stenbockskolan, eftersom det verkar som om lilla Kalle inte kostar något på Stenbockskolan, sa Kerstin Olefalk Palm (v).
Hon påpekade också att vänsterpartiet, med flera, några gånger har efterlyst en uträkning av Malexanderelevers resekostnader, vilket fullmäktiges ledamöter fick på bordet först på måndagen.
För moderaterna och Stig Johansson hade Malexanders skola en direkt koppling till ett tidigare skattebeslut.
-- För flera år sedan röstade vi i kommunfullmäktige för en skattehöjning om en krona eftersom majoriteten påstod att skolan behövde dessa pengar. För skolans skull röstade vi så. Nu vill samma majoritet avveckla en skola. Ska de även sänka skatten med 25 öre? und- rade Stig Johansson, som också helst vill att skolan i Malexander inte rörs.
För centern är Malexanders skola en hjärtefråga och partiet vill behålla skolan så länge elevunderlaget är stabilt och verksamheten håller måttet.
Partiet ville också att kommunen utreder förutsättningarna för att starta ett skoldaghem som skulle kunna förläggas till Malexander.
Kristdemokraternas kritik riktade sig inte bara mot förslaget om Malexanders skolas nedläggning utan också mot kommunens budget i sin helhet.
Budgeterat resultat för 2005 är 2,9 miljoner kronor, medan budgeterat resultat för både 2006 och 2007 är 4 miljoner kronor.
I budgetramarna för 2006 och 2007 går nämnderna (kommunstyrelsen och socialnämnden) flera miljoner back trots det positiva resultatet. Och detta vill kristdemokraterna inte acceptera.
-- Kommunstyrelsen har presenterat ett planerat underskott och kallat detta för "behov av besparing". Den enda nämnden som inte har ett planerat underskott är barn- och utbildningsnämnden och just den måste spara pengar och lägga ned en skola, sa Levi Eckeskog (kd).
Han begärde även att kommunstyrelsen kommer med ett nytt budgetförslag som ska vara i balans.
Per-Arne Larsson ansåg att den presenterade budgeten redan var i balans.
-- Vi har budgeterat resultat för de kommande åren på flera miljoner kronor och vår budget är i balans. Vi är en av få kommuner som klarar det. Att prognoser för vissa nämnder är negativa beror på budgettekniken, inte på att vi planerar underskott, sa Per-Arne Larsson.
Hela budgetbeslutet sköts upp till nästa sammanträde.
De Malexanderbor som stannade kvar på sammanträdet till slutet kände sig lättade. Åtminstone för tillfället.