Kommunens vårdpersonal och primärvårdens läkare ifrågasätter om patienten fick tillräcklig hjälp av psykiatrins öppenmottagning under de tre veckor han bodde på ett äldreboende i Boxholm.
Enligt anmälan till socialstyrelsens kontor i Jönköping flyttade 81-åringen in på äldreboendet den 10 oktober i fjol. Han blev under tiden allt oroligare och hade svårt att sova, matväg-rade och tog inte sina läkemedel.
Personen på äldreboendet hade svårt att hantera situationen och det krävdes extrapersonal för att ta hand om patienten. Den patientansvarige läkaren i primärvården ställde diagnosen psykotisk.
Sjuksköterskan på avdelningen tog flera gånger kontakt med öppenmottagningen på psykiatrin (Motala lasarett) för att få hjälp. Även läkaren och den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (Masen) hade kontakt med psykiatrin, men detta ledde inte till några konkreta insatser.
Kommunens personal och primärvårdens läkare anser inte att patienten fått den hjälp av psykiatrin som han borde ha fått.
Efter tre veckor vistelse på äldreboendet insjuknade mannen akut och fördes till lasarettet i Motala där läkare konstaterade hjärtinfarkt. Han avled efter två veckors vistelse på lasarettet i Motala.
Corren talade i går med Boxholms medicinskt ansvariga sjuksköterska, Ulla Larsson, som upprättat anmälan.
Hon säger att det är bra om Socialstyrelsen gör en granskning av ansvarsfördelningen mellan kommunen, primärvården och Motala lasarett, och ser över vad som kan göras för att förhindra en upprepning.
Ulla Larsson kan i dag inte säga om det finns något samband mellan patientens psykiska besvär och dödsorsaken.
Lex Marias primära syfte är enligt Socialstyrelsen att få till stånd en objektiv utredning om anledningen till en inträffad allvarlig skada för att därigenom på olika sätt förebygga att liknande händelser inträffar i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller de anhöriga) genom utredningen ska få klarhet i vad som faktiskt inträffat och varför skadan eller sjukdomen uppstått.