Sommens vattendom består

Det blir ingen ny vattendom för sjön Sommen. Det blir en hemsida i stället.

boxholm2003-11-19 05:41

I våras var det extremt lågt vattenstånd i sjön, bara någon decimeter ovanför den lagstadgade miniminivån.

Då hände det som brukar hända i denna situation.

nKraftverksföretagen, som sköter vattenregleringen av sjön organiserade i Motala Ströms samfällighetsförening, fick massor med ovett för att de hade tappat för mycket vatten ur sjön.

nKrav restes från flera håll på att vattendomen från 1923, som anger ramarna för vattentappningen, skulle omprövas.

Vattendomen

Sedan hände det som i och för sig också brukar hända när stridsdammet lagt sig och regnet kommit.

Det konstaterades att vattenståndet skulle varit ännu lägre än vad det var, om inte sjön varit reglerad, och att det kostar mer än vad det smakar att ompröva vattendomen.

- Länsstyrelsen, berörda kommuner och regleringsföretagen träffades i somras och det bestämdes redan då att och avvakta med att begära omprövning av vattendomen. Det är en sådan otroligt stor process att ändra på en vattendom, kostnaderna är jättestora och man vet inte hur utfallet bli, säger Per-Ola Johansson, stiftelsen Sommens projektanställde Sommenutvecklare.

"Fingertoppskänsla"

Stiftelsen Sommen är en sammanslutning som kommunerna Boxholm, Tranås, Ydre och Mjölby står bakom. Boxholms kommunalråd Per-Arne Larsson är stiftelsens ordförande.

- Vi enades i stället om att jobba i samförstånd med regleringsföretagen för att hos allmänheten få en bättre förståelse för nu gällande vattendom, men också för att få företagen att lyssna av de lokala intresserna mer aktivt. Från stiftelsens sida tycker vi att man borde kunna tappa och dämma sjön med lite större fingertoppskänsla än vad som visades i våras, säger Per-Ola Johansson.

Vad kunde gjorts annorlunda när det var så nederbördsfattigt som det var?

- Det hade gått att minimera tappningen något tidigare än vad som skedde i våras.

- Samtidigt är det så, och det har regleringsföretagen övertygande bevis för genom sin omfattande statistik, att vore sjön oreglerad så skulle det vid torrår bli ännu större problem med lågt vattenstånd.

Vad skulle då vinnas med en ändrad vattendom?

- Man skulle möjligen kunna få ett mindre spann mellan högsta och lägsta vattenstånd. I dag har man en och en halv meter att spela med. Men vi ska komma ihåg att det finns många reglerade sjöar som har ett större spann än en och en halv meter.

Utställning på Naturum

Den träff som parterna hade i somras har nyligen följts upp med en ny sittning mellan stiftelsen Sommen och kraftverksägarna.

Då bestämdes att de senare ska göra en hemsida, som ska bli klar till våren, om dämningen och tappningen av Sommen och med lättfattliga diagram som visar just detta.

Vidare ska det finnas en utställning i Naturum på Torpön om hur regleringen går till och vilka regler som gäller.

Det är Tekniska verken i Linköping som gör hemsidan och stiftelsen Sommen har fått löfte om att titta på den och komma med synpunkter innan den läggs ut på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om