-- Det är ingen tvekan om att vår operatör har gjort en miss, säger Rod Wiberg, platschef på SOS Alarm i Jönköping.
-- Han skulle naturligtvis omedelbart kopplat samtalet vidare till SOS i Norrköping som i sin tur skulle bedömt om räddningstjänsten skulle ha larmats.
Enligt vad som kommit fram i den interna utredningen lyssnade operatören för mycket på den som ringde, som inte ansåg det nödvändigt att larma mer än ambulans eftersom inget brann i det läget. Operatören gjorde därför det han absolut inte skulle, nämligen ingenting.
-- Den som larmar avgör inte vad som behövs, det gör vi, konstaterar Rod Wiberg, som ändå tror att missen kan föra något gott med sig.
-- Jag har fört en dialog med räddningschefen i Tranås, Torbjörn Eek och möjligen har vi här hittat något i rutinerna som kan förbättras.
-- Det har framkommit att det inte finns några avtal som säger att Tranås ska göra utryckningar på hela sjön Sommen och att vem som ska åka beror på i vilken kommun olyckan inträffat. Det stämmer inte.
-- Vi har avtal, det senaste från 1961 som säger att Tranås åker på hela sjön, berättar Torbjörn Eek.
Ombord på den båt som natten till förra söndagen började brinna då den låg för ankar vid Tallön, befann sig två ungdomar i 20-årsåldern. De vaknade mitt i natten och sovhytten var då fylld av tjock svart rök. Elden spred sig snabbt men paret lyckades ta sig i land där de så småningom fick hjälp av en förbipasserande båt. SOS larmades och en ambulans mötte upp på Torpön. Men ingen räddningstjänst eller polis.
Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.
Polisens uppgift i sådana här sammanhang är att göra efterforskningar på platsen och undersöka om det finns misstanke om något brott. Räddningstjänsten har bland annat till uppgift att kontrollera eventuellt läckage av dieselolja och bensin.