Starka protester i Boxholm

Hundratals Boxholmsbor har protesterat mot indragningen av sjukgymnasten Rickard de Boers tjänst i Boxholm. Den långa protestlistan har också skickats till landstinget som ansvarar för beslutet.

Boxholm2004-06-09 04:49

Landstinget säger sig vara mycket nöjt med Rickard de Boers arbetsinsats i Boxholm, där han har haft privatpraktik i nio år, men på grund av "brist på pengar" förlänger landstinget inte avtalet med honom. Från och med slutet av juni ska alla Boxholmsbor som behöver sjukgymnasts hjälp vända sig till Boxholms vårdcentral. Eller bekosta sin rehabilitering själva.

Full av beundran

-- Jag har sett protestlistan från Boxholm och det är beundransvärt att så många männi-skor engagerar sig. Men vi måste se över vår ekonomi och effektivisera vår verksamhet. Boxholms vårdcentral ska kunna tillgodose behovet, säger Anna Lena Sörenson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

"Att tillgodose behovet" är just det som de protesterande Boxholmsborna anser att Boxholms vårdcentral eller någon annan vårdcentral inte kommer att kunna göra.

Betyder mycket

Eva-Lena Johansson är en av de många som skrev under protestlistan.

Hon är handikappad sedan 1987 och hon brukade gå två gånger i veckan hos Rickard de Boer. Nu går hon en gång i veckan och det betyder oerhört mycket för henne. Eva-Lena Johansson har ständiga smärtor som behandling hos Rickard de Boer lindrar vilket gör hennes liv något lättare.

-- Från vårdcentralen fick jag för länge sedan besked att jag inte var "rehabiliteringsbar". Där finns det bara en sjukgymnast och väntetiderna är väldigt långa. Det brukade ta flera veckor att få någon tid över huvud taget, säger Eva-Lena Johansson.

"Ingen besparing"

Dessutom är det skillnad på hur vårdcentralens sjukgymnast och Rickard de Boer utför sina tjänster, anser Eva-Lena Johansson.

-- Man får ordentligt hjälp och massage hos Rickard. På vårdcentralen får man instruktioner och råd om hur man ska träna själv. Det är viktigt också men alla patienter är inte lämpade för sådan sorts hjälp, säger hon.

Eva-Lena Johansson förstår att landstinget måste spara pengar, men hon ser ingen besparing i det här fallet.

-- Tack vare sjukgymnastiken klarar jag mig någorlunda bra. Om jag blir av med den och hamnar i rullstol, vilket är mycket realistiskt, vem betalar då för all hjälp som jag ska ha? Många människor som jag känner har efter rehabiliteringen och sjukgymnastiken hos Rickard återgått till jobbet. Om de fortsätter bli sjukskrivna, vad man har sparat då? undrar hon.

Ingen reservation

Levi Eckeskog (kd), landstingsråd från Boxholm, ansåg att det är olyckligt om privata entreprenörer inte får fortsätta med sina tjänster. Den reaktionen förvånade Anna Lena Sörenson något.

-- Han kan inte komma och säga något nu. Han reserverade sig inte mot beslutet, säger hon.

Rickard de Boer är dock mycket fundersam över landstingets planerade besparingar. Han tror att landstinget inte har riktigt klart vilka konsekvenser den här besparingen ska ha i längden.

-- Om man drar ner på kostnader för rehabilitering då är det självklart att kostnader för sjukskrivningar ökar och att vården belastas av nya kostnader. Det försämrar också livskvaliteten för patienter med kroniska smärtor. Människor som ska till sjukgymnaster på andra vårdcentraler förlorar mycket tid och vissa kan inte ens göra det, säger Rickard de Boer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om