Det handlar om personer som närmast är allergiska mot allt vad skolbänkar heter. De har inte missbruksproblem men är ändå inte socialt rustade för den öppna arbetsmarknaden.
Ingen livsrytmOfta har de något slags diagnos. De saknar godkänd grundskoleutbildning, har trasslat sig igenom gymnasieåren och saknar ordentlig livsrytm. Och lever på försörjningsstöd.
- Vi ska försöka ge dem en grund att stå på för att gå vidare i livet, säger Peo Johansson, verksamhetschef för det sociala kooperativet Knut.
Anslag på 400 000 krSatsningen möjliggörs genom att den för Boxholm unika Tryggerstiftelsen anslagit 400 000 kr. Det ska göra det möjligt för Knut att erbjuda två 15-veckorskurser, den första startar troligtvis 27 februari med sju platser.
Med Brukshotellet som samlingspunkt är förhoppningen att de 15 veckorna ska göra deltagarna mogna att endera börja en grundläggande folkhögskoleutbildning (som förberedelse till allmän kurs), komma ut på praktikplats eller fortsätta inom Knuts ordinarie verksamhet.
Prova på olika saker- Det blir ett helt paket. I det ingår att prova på olika saker, testa monteringsarbete, fastighetsskötsel, möbelrenovering och annat praktiskt. Framför allt ska dessa äldre ungdomar eller unga vuxna människor få träna sig i att leva ett normal vardagsliv. De får lära sig att både laga frukost och lunch, städa, vi ska gå igenom hushållsekonomi och två förmiddagar i veckan kommer lärare från Sommenbygdens folkhögskola. Det blir en jätteblandning av allting, säger Peo Johansson.
Lärarna koncentrerar sig på svenska, matte och samhällskunskap, men det handlar inte så mycket om traditionell skolgång utan mer om att väcka en insikt om studiebehovet och motivation för fortsatta studier.
FolkhögskolanFolkhögskolan har kurser även för den som inte klarat att gå ut grundskola med godkända betyg i kärnämnena.
I första hand är det kommunens individ- och familjeomsorg som plockar ut vilka som ska vara med och som håller inne en del av försörjningsstödet för att garantera deltagandet.