Lärarnas två fackförbund Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har under veckan publicerat statistik på den oroväckande utvecklingen mot att alltfler obehöriga lärare jobbar i den svenska skolan. I statistiken finns också en ökning av antalet obehöriga lärare, som i strid med skollagen, fått en fast anställning av kommunen.
- Det finns en stor risk att lärarkåren i den svenska skolan inom tio år befolkas av obehöriga. Detta är ett hot mot skolans kvalitet, skriver Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.
Förvånad över statistiken
I Östergötlands län är det Boxholms kommun som har den mörkaste statistiken. Där är nästan var tredje lärare obehörig, enligt rapporten.
- Jag är lite förvånad över den här statistiken, säger kommunens barn- och utbildningschef Agneta Bergquist.
- Vi har haft en positiv trend de senaste två åren och ständigt ökat vår andel behöriga lärare.
Lyckad marknadsföring
Enligt kommunens egen statistik, som kommer från Skolverket, har en gradvis förbättring skett de senaste åren. 2001 var andelen 25%, 2002 var den 24% och förra året var den 21%.
- Vi har fyllt på med nya behöriga lärare varje år och varit nöjda med att vi lyckats marknadsföra kommunen, säger Bergquist.
Marknadsföringen har bland annat gått ut på att besöka arbetsmarknadsdagar på Linköpings universitet och träffa blivande lärare där.
Svårförklarad statistik
När det gäller siffrorna som visar andelen tillsvidare-anställda obehöriga lärare hamnar Boxholm i mitten av tabellen för de östgötska kommunerna. Siffran på nästan tio procent år 2003 är något Agneta Bergquist har svårt att finna en förklaring till.
- Jag är förvånad över statistiken som säger att vi har tio procents obehöriga som tillsvidareanställda. På den här punkten är ju skollagen tydlig och vi får helt enkelt inte anställa några obehöriga.
- Det skulle ju betyda att sex av våra tillsvidare-anställda saknar behörighet och jag kan inte på något sätt få ihop till så många, säger Bergquist.
- Sedan jag började 2002 så har vi inte gett några obehöriga tillsvidareanställningar, och jag delar lärarförbundens uppfattning att vi måste få fler behöriga lärare i skolan.
Snällt kriterium
På Lärarförbundet vill man dock poängtera att det är de lägsta möjliga kriterierna för behörighet man räknat med. Det räcker med någon form av pedagogisk examen för att räknas som behörig.
- Om en fritidspedagog arbetar som mattelärare på gymnasiet så räknas det fortfarande som en behörig lärare i vår rapport. Om vi skulle dra gränsen vid rätt plats inom skolsystemet så skulle statistiken var ännu värre, säger Eva-Lis Preisz, ordförande på Lärarförbundet.
Läs rapporten på Lärarförbundets hemsida